HARI PERTAMA BEKERJA SEBAGAI GRAPHIC DESIGNER

Hai semuaa..


aku nak share dengan korang hari bahagia aku sebab dah dapat kerja. haha. excited sebenarnya, alhamdulillah.. ya la kan.. aku ni dah berbulan-bulan tanam anggur dekat rumah.. sampai dah boleh makan dah. hehe.. aku dapat kerja ni pada hari rabu lepas dan start hari ni (ahad).. Alhamdulillah buat masa sekarang aku bekerja ni, bos okay, staf okay, dan environment office pun okay.. selesa ada aircond tak panas. perghhh demand betul kau! eh bukan demand pun, rasanya itu memang wajib kot ada aircond kalau duduk office kan.. hehe. masuk pukul 9, paling lewat 9.30 pagi dan balik pukul 6 petang.. tapi kan dalam bahagia ada jugak sedih.. huhu.. 

sedihnya adalah aku masih tak dapat kerja dalam bidang town planning.. aiyokkk. susah betul nak dapat kerja dalam bidang sendiri.. masa aku first dapat tau yang aku dapat kerja ni, aku ada story dekat mak.. then mak cakap ambil ja dulu kerja apa yang ada depan mata.. mak sokong dari belakang, mak sentiasa ada, dan bukan senang zaman sekarang nak dapat kerja... T_T .. huhu. bila seorang mak cakap macam tu, aku terus bersemangat balik.. bukan aku nak cakap aku tak suka dengan kerja aku sekarang ni.. aku suka gila! sebab aku memang suka dan minat main-main photoshop.. dan aku sangat bersyukur.. mungkin sebab Tuhan bagi apa yang aku perlu tapi bukan apa yang aku mahu.. 


bersepahnyaaa mejaa.. tak sempat nak kemas, sebab ambil meja staf lama, so banyaknya masih barang dia.. mybe esok aku akan settlekan dan kemas, tak ada la buat kerja dalam keadaan stress tengok tempat bersepah.. apa kerja yang aku dah buat hari ni? aku dah siapkn dua design banner iaitu design untuk pusat servis kenderaan dan banner jom pi mesir! semua design tu, customer yang bagi detail, datang kedai dan jumpa dengan designer sendiri.. lusa mungkin dorang akan datang semula dan tengok hasil kerja aku, kalau ada pindaan apa-apa, baru kena betulkan. actually, design ni letih kalau customer banyak songeh sikit. hehe.. tapi apakan daya, dorang kan customer.. selalu betul dan benar. hehe..

okay lah penat dah membebel dan story pasal first day kerja di syarikat printing.. terima kasih sebab sudi habiskan masa untuk baca entri aku.. btw buat masa sekarang aku tak sempat nak blogwalking dekat blog korang, tapi jangan risau aku akan blogwalking ke blog korang inshaAllah pada hari jumaat ye.. thanks korang! <3

49 comments:

  1. Wahh tahniah yunk!! Happy for you.....hilang sorang geng penganggur,hahaha,doakan mai pun dapat kerja juga..

    Share la apa busyra buat sampai dapat kerja ni? Send resume online je ke atau kena buat cara lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq maiii <3 alaaa, tak pa. nnti mai pulak dapat. busyra doakan mai pun dpt kerja jgk k.. maii, busyra share dekat sini je eh.. tak sempat nak buat entri, kalau ada masa busyra buat k. busyra selalu hantar resume ja mai, hantar ja mana ada kosong dekat kedah n penang.. even jawatan kerani pun busyra hantar. hehe.. busyra try dekat indeed, jobstreet, mudah .. tapi busyra apply keja banyaknya dekat mudah n indeed ja. sebab yang tu just ambil email dorang n emailkan resume.. try k mai.. chaiyok. busyra ada jgk pergi ke kilang penang walk in tiap2 kilang. hahaha. pulun betoi.. tapi satu pun tak call :p .. busyra sentiasa doakan mai dpt kerja tau.. nnti dah ada duit sendiri boleh kita jumpaa makan2, borak2.. hehe

      Delete
    2. Ohhh tak terfikir nak apply kat Mudah, kat indeed tu selalu juga..InsyaAllah, setuju sangat, bila dah kerja and ada duit boleh kita jumpa makan2 nanti..

      Terima kasih tau Busyra! kena cuba usaha lebih keras lagi ni.

      Delete
  2. Macam best je jadi Graphic Designer sebab minat jugak design2 ni. Tapi, kadang2 akan ada jugak waktu idea kering kan? Hehe

    All the best with your new work! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ana.. hepy buat keja kalau kita suka benda tu kan. hahaa. betul! time kering idea tuuu.. huhu.. btw tq anaaa <3

      Delete
  3. Mana tau nanti in love dengan kerja sekarang.. Kerja apa pun takpe asalkan ade rezeki masuk.. kan? hehe... Selamat bekerja busyra..! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, skrang pun dah sikit2 suka.. ye awk.. btw tq <3

      Delete
  4. Congrats busyra..
    Hope awàk enjoy dgn kerja awàk..
    Cheers.

    ReplyDelete
  5. masa dulu2 pernah jugak kerja terlibat dengan kastemer ni.. masa tu keje Avon..mmg stress bila customer order barang A, lps tu masa dia nak pick up, dia ckp dia order B..bila dah bg B..dia nak C plak..dah kira2 total barang, tiba2 dia ckp x nak C...mmg mencabar kesabaran jugak bagi yg x sabar cam hakak ni..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kannn. kalau kena dkt cust cerewet memang susah sangat.. kalau busyra pun sama. kalau dah bnyk kali sngt tak betul tuuu.. stress jgkk..hehehe

      Delete
  6. Alhamdulillah busyra ! Tahniah dah keluar drp geng pnnm anggur heheh mellya je belum jumpa job yg sesuai sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mellya <3 alaaa. jgn sedih.. tak pe mel, nanti mel pulak dpt kerja.. busyra sntiasa doakan mel dpt kerja cepat2. :)

      Delete
  7. semoga terus berjaya ya busyra..kerja baik2

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah dan tahniah dear. I'm so happy for you.

    Semoga dipermudahkan segala urusan kerja awak. Kerja elok2 na. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak anaaaaa. tq <3 amin kakkk.. ye, InshaAllah :)

      Delete
  9. kena bnyak berimaginasi buat krja ni...hehe

    ReplyDelete
  10. bestnya dh dpt keja. tahniah. all the best okay insha Allah nanti ada la rezeki dlm bidang yg busyra nak tu

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. Tahniah dik! memang sekarang zaman yang susah nak cari pekerjaan. Takper, grab ajer dulu kerja yang ada depan mata tuh. Ambil pengalaman sebanyak mungkin. Nanti mana tau boleh kerja sendrik kan from home? All the best yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, tq akak :) ye, InshaAllah amek pengalaman dlu.. hehe. aminnnn aminnn.. :)

      Delete
  12. Alhamdullilah. takpelah Busyra tak dapat kerja dalam bidang town planning lagi. Maybe nanti insyallah ada rezeki di sana pula ye. Sekarang, kerja baik2 tau. Lagi seronok kalau kerja dalam bidang yang kita suka juga cam busyra suka main photoshop.

    Good luck <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. tq kak siqah <3 InshaAllah.. tulaaa. busyra minat mendesign ni.. :)

      Delete
  13. Alhamdulillah tahniah busyra. Zaman sekarang tak boleh memilih kerja. Apa yang ada depan mata rembat ja as long as pendapatan darinya berkat. Gaji kecil tak apa, kita ambil pengalaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. tq munirah.. :) betul tu kan.. ambil je mana dapat.. InshaAllah, lama2 kita dapat pengalaman :)

      Delete
  14. Mesti best kan kalau dapat kerja yang memang kita suka buat. Saya harap saya pun dapat kerja macam tu.

    Apa2 pun saya doakan rezeki awak melimpah ruah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. Alhamdulillah.. betul tu, kita akan hepy buat kerja yg kita suka. :) InshaAllah awk pun akan dapat kerja yg awk suka ye.. Ya Allah, terima kasih sbb doakan sy.. InshaAllah rezeki awk juga melimpah ruah.. amin :)

      Delete
  15. wahhh tahniahhh, best sebenarnya kerja edit2 gambar kat photoshop kan. all the best ya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq BV <3 hehehe. tula . suka mendesign ni. InshaAllah :)

      Delete
  16. wahh...tahniah busyra..sudah dapat kerja...semoga murah rezeki sellau ya...meja bersepah tu bukti wat keje..hehehe
    ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq irda <3 aminnn amin... hehehe.. haaa tu la.. bersepah teruk ni.. :p

      Delete
  17. wahhhh. lela minat taw graphic designer nii. esp adobe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. yeke. sep sikit lela! kita sama. suka adobe jgkkk. <3

      Delete
  18. tahniah dpt kerja :) kerja sbg graphic designer ni memang mencabar sikit terutama dgn prngai client tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq awk.. :) ye betul tu.. kena pastikan client puas hati.. InshaAllah, sy cuba yg terbaik. :)

      Delete
  19. Salam perkenalan

    Tahniah sis busyra..hepi for u.. Moga dimurahkan lagi rezeki..amiinn

    ReplyDelete
  20. Tahniah busyra dah dapat kerja! bestnyaaa, cita-cita saya suatu ketika dulu tu hahaha tapi saya tak boleh sangat tengok photoshop lama2.

    ReplyDelete
  21. tahniah busyra.. keja rajin-rajin taw!

    start keja hari ahad? kat johor ke? ke kelantan? ke terengganu?

    ReplyDelete
  22. Tahniah dik. Good luck dgn kerja baru.

    ReplyDelete
  23. Walau bidang apa pun takpe cari pengalaman dulu. Semoga terus berjaya dan diberkati.
    JanjiKita

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah... Dapat kerja... Moga ters maju jaya dalam setiap tugasan..

    ReplyDelete
  25. bestnya dah dapat keja, tahniah 😄

    ReplyDelete
  26. Banyak cabaran tau jd designer. Ragam pelanggan jgn ckp la.. Haha.. Tapi tu part of the job. Kalo x silap saya, MDEC (boleh google) ada buat prog perantisan utk berniaga online utk kemahiran seperti awk. Maksudnya, awak akan dibimbing utk bisnes online mengikut kepakaran awk dlm graphic designer. Nanti saya akan share dlm blog saya. Make sure letak sy dlm bloglist awak ya..

    misterzarif.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. wahhh kreatif rupanya adik akak ni ye... moga busyra terus berjaya dalam kerjaya ye..

    ReplyDelete
  28. Tahniah Busyra..
    semoga kuat semangat melalui kerenah pelanggan..

    ReplyDelete

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-