RESEPI PANCAKE LEMBUT DAN GEBU - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Wednesday, September 06, 2017

RESEPI PANCAKE LEMBUT DAN GEBU


Hai.. Petang tadi busyra ada buat pancake makan dengan ais krim! makan pulak tepi bendang (sawah padi), dengan angin sepoi2 bahasa.. acah2 vacation gituu.. hahaha.. :p so, dalam entri kali ni busyra nak share dengan korang resepinya. sangat mudah dan senang nak buat.. untuk para ibu, memang mudah nak buat dekat baby anda.. untuk yang masih bujang macam busyra ni, boleh buat time lapar dan memang boleh ganti dengan nasi kalau nak diet.. hehe. okay! jom kita tengok bahan2 nya..



Bahan-bahan:

1. 1 cawan tepung gandum
2. 1 biji telur
3. 1 cawan susu cair (busyra guna susu dutch lady)
4. 1 sudu kecil baking powder
5. 4 sudu besar butter/marjerin yang dicairkan
6. Ais krim
7. Buah-buahan (buah kesukaan korang.. kalau busyra letak buah anggur, nak bagi ada rasa masam2)
8. Coklat syrup dan Madu

Cara-caranya:

1. Campur kesemua bahan 1 hingga 5 dan kacau beberapa minit..
2. Kemudian panaskan kuali non stick 
3. Tuang bahan tadi menggunakan senduk kecil (jadikan ia bentuk bulat)
4. Balik2 kan pancake tadi.. masak jangan terlalu lama
5. Dan siappp! 


Busyra makan bersama madu, coklat syrup, aiskrim, dan buah anggur.. tak nak letak pun tak pa semua ni.. tapi kalau nak sedap kena lah letak.. hehe. okay selamat mencuba!

Lain-lain resepi:


12 comments:

  1. Menariknya pancake tu, makan sambil ditiup angin, sedapnya...

    ReplyDelete
  2. Aduhhh sedapnya nampak. Memang best pancake bila makan dengan aiskrim. Lagi2 pancakes tu lembut gebu pula kan.

    ReplyDelete
  3. boleh cuba lah resipi busyra ni..hehe

    ReplyDelete
  4. Senang je.. bahan pun ada kat umah.. Boleh cuba nie..

    ReplyDelete
  5. sedapnya penkek..letak aiskrim lagi..panas-panas sejuk gitu
    Janji Kita

    ReplyDelete
  6. ni pun sedap busyra oiii. dah la tgk time perut kriuk kriuk

    ReplyDelete
  7. Dari ritu nk buat pankek tp x terbuat jugak..

    ReplyDelete
  8. ini pun nampak sedappp rajin masak

    ReplyDelete
  9. nyummeh !!! tapi tak rajin nak buat sebab tak de sape nak makan.. huu~ sedeh kan..

    ReplyDelete
  10. wow... sedapnya...leh ambil ini resepi... thanks for sharing

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved