MAKAN ALA-ALA KOREA DI MR DAKGALBI - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, February 24, 2018

MAKAN ALA-ALA KOREA DI MR DAKGALBI

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

MAKAN ALA-ALA KOREA DI MR DAKGALBI | First time busyra try makan di sini. Makanan korea ni busyra kurang sikit. Cuma ada sesetengah saja yang boleh telan dek tekak ni. Contohnya ramen tu of course i suka. tapi kimchi. tak boleh go. Apa rasa dengan makanan ala-ala korea di Mr Dakgalbi? itu lah sebabnya entri pendek ni ditercipta. hehe. Nak share dengan korang best ke idok makanan di sini.

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

Busyra makan ni di outlet Aman Central, Alor Setar. Baru saja buka hujung tahun lepas. Baru sangat lah kan. Siapa yang pernah makan di Mr Dakgalbi? Boleh la share dengan busyra menu apa yang korang makan di ruang komen ye. Ok ke tidak. berapa boleh bagi kalau per 10. hehe

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

Ada tak yang tertanya-tanya apa maksud Dakgalbi? Masa busyra first time masuk sini, dalam hati tu eh apa benda nama restoran ni. haha. Bila di risik-risik rupanya "Dakgalbi" ni bermaksud Daging Ayam.. Memang kena la dengan tekak ni sebab busyra memang suka makan ayam berbanding daging. Ayam tu diperap dengan perapan cili.. busyra rasa mesti pes cili korean! sebab rasanya memang bukan pes biasa, rasa sedap dan lain dari yang lain. 

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

Ayam dimasak dengan maggi ramen dan cheese. dalam menu ni ada juga nasi ala-ala korea disediakan. boleh juga mix bersama. Kiranya ada 2 dish la, satu maggi dan satu lagi nasi. Gambar untuk nasi tak sempat nak ambil sebab terlalu lapar sangat. haha. Selain dari tu ada kimchi, kubis dan mayonis.. yang busyra order ni menu untuk 2 orang makan dengan harga RM69. Tapi boleh saja makan 3 orang. 

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

REVIEW | Busyra bg 7.5/10.. Sedap jugak, tapi tak boleh nak makan selalu sebab agak muak. yelakan sebab cheese. perencah dia tu yang best! So, bagi sesiapa yang belum pernah try tu boleh lah try. cara masak lebih kurang ramen tapi tak pedas lah macam ramen samyang tu.. perencah dia ditukar dengan rasa lain. Secret recipe Mr Dakgalbi punya lah kan. 

korean food, mr dakgalbi, ramen, kimchi, cheese, fried rice,

Tingkat 4, Sebelah Boat Noodle (Aman Central, Alor Setar)

5 comments:

  1. hari first bukak hari tu pergi jugak konon nak masuk. last2 tak masuk jugak. abg kedai fon depan tu duk cakap tak leh nak go sebab muak. hahaha. tapi nk kena cuba jugaksekali ni.

    ReplyDelete
  2. sy kalau apa2 yg ada cheese telan je... tapi tak biasa makanan korea

    ReplyDelete
  3. Kak ana tak pernah try lagi mr dakgalbi ni sbb en suami dgn syafi confirm tak suka makan. Tp kimchi fav kak ana tau busyra.

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved