SEDAP BETUL AIS KRIM KELAPA DI SAMILA BEACH SONGKHLA

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,

SEDAP BETUL AIS KRIM KELAPA DI SAMILA BEACH SONGKHLA | Hai korang.. Tahu tak entri untuk trip Hatyai ni dah lama busyra nak buat tapi tak buat-buat.. haha. Asyik tangguh je. Samila Beach ni salah satu tempat persinggahan busyra disana. First time tau sampai sini. Serius cantiknya tempat ni. Rasa tenang dengan pantai, angin sepoi-sepoi. Pastinya siapa yang datang kesini wajib cuba ais krim kelapa dia.. serius sedap!

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,

Pantai Samila merupakan salah satu pantai di Mueang Songkhla yang terletak di Thailand Selatan. Pantai Samila memiliki keunikan lagenda iaitu adanya patung puteri duyung yang sedang duduk di atas batu tepi pantai. Puteri Duyung tersebut pernah di kisahkan dalam sebuah karya sastera Thailand berjudul “Prarphaimanee”. Ditulis pada tahun 1809 oleh Soontornpoo, seorang penyair pada zaman Raja Thailand ke 2.. (kredit: website asiawisata)

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,

Busyra tak sempat nak ambil gambar pada patung puteri duyung tu.. tengok dari jauh saja. Ramai juga tourist yang bergambar untuk dijadikan kenangan. Tempat macam ni sangat sesuai untuk korang tenangkan diri disebabkan ada pantai yang cantik. Bermacam-macam aneka gerai yang ada disana. Ada kedai baju, cendermata, makanan dan banyak lagi. 

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,
Kin Kinnnn (Makan-makannn)

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,
Yeahhhh inilah dia cara pembuatannya.

Sebelum datang ke Thailand ni, busyra memang teringin sangat nak try ais krim kelapa sebab banyak review pengunjung yang datang sini cakap sedap. That's why sendiri mau cuba.. hehe. 

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,

Kebetulan busyra dapat gerai yang betul-betul sedap. Banyak tau gerai dekat sini yang jual ais krim kelapa. haha. Tapi mungkin rasa nya lebih kurang saja, yang membezakan adalah kuantiti kacang, aiskrim, isi kelapa.. Harga dalam 40 bath. Kreatifnya dorang buat makanan macam ni, dah la sedap, comel pulak tu! 

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,
Sedap tak terkata.. Tambahan pulak cuaca agak panas walaupun ada angin.

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,

food review, travel, samila beach, ais krim kelapa, samila beach songkhla, jalan-jalan thailand, pantai samila,
I tak makan berdiri okay.. haha. 

Korang kalau datang kesini jangan lupa cuba tau! okay Assalamualaikum.. Sebelum tu tengok video dibawah ni dulu.. layan lagu thai satu kaliiii.. hehe


Post a Comment

6 Comments

  1. Alhamdulillah.Puas hati dan bahagia bila dah dapat kan Busyra..kak PC yang cuma tengok ni pun terliur..lagi satu boleh pilih nak mix apa..kacang dll..hehehehe.

    ReplyDelete
  2. terus terasa sejuk di dalam tekak ini, hehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya aiskrim tu. Panas-panas gini memang sedap makan aiskrim

    ReplyDelete
  4. pernah makan ni. kat songkhla ni, 2 kali :)
    turun je dari bukit tu, terus sambar eskrem kelapa ni sorang satu.
    lepak releks makan nyaman kan diri memasing.

    ReplyDelete
  5. patung ikan duyung tu penah kena bom., huhuhu

    ReplyDelete