Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

PENAWAR RABUN HANYA DENGAN 2 SUDU TRI-PEARL EYECARE SETIAP HARI!

Hai readers ku!


Zaman sekarang ni makin ramai yang ada masalah rabun.. tak kisah la rabun dekat ke jauh ke.. dan aku sendiri memang ada masalah rabun jauh.. dalam kelas tu terkadang terpaksa pakai sebab tak nampak.. bila drive malam kena pastikan spec sentiasa ada! kalau tak pakai pandangan jadi kabur, kan bahaya tuuu.. aku jenis yang rimas bila pakai spec.. ramai yang rabun diluar sana yang memilih untuk pakai lens (ini aku fokuskan pada yang alami masalah rabun ye.. yang pakai lens suka2 tu terpulang lah.. hehe. kenapa aku beria sangat nak cerita pasal masalah rabun ni? sebabnyaaa aku dah jumpa penawar untuk penyakit rabun ni dan aku tak nak lah guna sorang2.. so apa salahnya aku share dengan korang, mana tau berkat dan doa mata korang yang rabun tu akan okay sikit demi sikit..

BLOGGER WAJIB ADA BUKU PLANNER!

Hai readers semuaaa!


entri kali ni aku nak share dengan korang betapa pentingnya planner untuk aku.. aku ni jenis yang suka catat apa-apa saja perkara dalam buku.. tak kisah la perkara tu senang nak ingat ke susah ke, semuanya akan di catat dalam buku.. sebab bagi aku even kalau benda yang remeh sekali pun, kalau time kita busy, confirm kita akan lupa jugak kan? manusia weh! mana ada semua benda akan ingat dalam satu masa.. so, bagi aku, planner memang sangat penting, especially pada semua blogger.. memang kita boleh ja tulis note dalam phone.. tapi tak kan sama kan dengan catat dalam planner/ note book? siapa setuju sila kenyit mata! hehe.. dan semestinya kalau planner yang lawa lagi semangat nak tulis kannnn.. rasa macam sayang gila dekat planner tu.. korang boleh rasa tak apa aku rasa. bila first time nak tulis dekat planner yang baru, rasa macammmm, arghhh sayangnyaaa. haha

HARI PERTAMA BEKERJA SEBAGAI GRAPHIC DESIGNER

Hai semuaa..


aku nak share dengan korang hari bahagia aku sebab dah dapat kerja. haha. excited sebenarnya, alhamdulillah.. ya la kan.. aku ni dah berbulan-bulan tanam anggur dekat rumah.. sampai dah boleh makan dah. hehe.. aku dapat kerja ni pada hari rabu lepas dan start hari ni (ahad).. Alhamdulillah buat masa sekarang aku bekerja ni, bos okay, staf okay, dan environment office pun okay.. selesa ada aircond tak panas. perghhh demand betul kau! eh bukan demand pun, rasanya itu memang wajib kot ada aircond kalau duduk office kan.. hehe. masuk pukul 9, paling lewat 9.30 pagi dan balik pukul 6 petang.. tapi kan dalam bahagia ada jugak sedih.. huhu.. 

KOLEKSI FRIDGE MAGNET DARI SI PEMBERI YANG SAMA

Hai semuaaa


apa aku nak story dalam entri ni adalah aku nak share dengan korang tentang hasil koleksi fridge magnet yang aku ada dan yang specialnya, ia dari orang yang sama.. setiap kali dia travel, dia akan beli fridge magnet pada aku! sebab tu rasa teruja, actually, yang dah rosak pun ada. hehe.. sebab dah lama dah kan.. cuma baru nak update nak story pasal ni.. orang yang beri ni adalah mak njang aku sendiri iaitu kakak kepada ayah aku.. dia memang suka travel! maklum lah anak-anak dah besar dan dah kahwin pun, tinggal berdua ja dengan suami.. jadi boleh la travel satu dunia dengan suami. hehe.. dan akan datang ni dia nak ke australia.. alahaiii bestnyaaa.. kalaulah aku ditempat tu.. okay jom tengok satu-satu fridge magnet yang ada! 

SHELL OUT MURAH DAN SEDAP DI DECO CAFE, AMAN CENTRAL ALOR SETAR

Hai..


siang tadi aku keluar dengan kawan ke Aman Central Mall semata-mata nak tengok Syurga yang tak dirindukan 2.. betul orang cakap menangis satu panggung wayang.. haha. :p ..then lepas tu singgah di Deco Cafe, Aman Central untuk rasa sedap ke tak shell out dekat situ.. pernah dengar orang cakap sedap jugak.. so time tu memang kena sangat, lepas keluar dari tengok wayang pukul 2.30.. so sempat lagi nak order shell out sebab dia ada pakej kalau makan time lunch.. dari pukul 12 sampai 3 petang.. time masuk ke Deco Cafe tu ada 3 family dan pasangan yang tengah makan.. fuh tengok dorang makan memang berselera.. tak cakap bayak dah, terus tulis order!. sebab time tu pun memang tengah lapar.. siapa suruh masuk wayang dulu baru nak makan.. padahnya tanggung sendiri.. haha.

BLOGGER TERKENAL CIK EPAL KOMEN DI BLOG AKU


photo credit: cikepal06.blogspot.com

Hai, Assalamualaikum.. bertambah excited nak berblogging sebab blogger terkenal cik epal komen di blog aku! seriously, aku memang suka dengan blog cik epal dari pelbagai aspek. cewah! hehe.. dari segi penulisan, design blog yang simple, gambar yang menarik.. semua lah! cik epal antara salah satu blogger favorite aku.. selain dari tu, blogger namee roslan, blogger yuyu, blogger irine nadia.. dan ada beberapa blogger lain.. bila ada blogger terkenal macam ni komen di blog kita, rasa macam terkejut dia tu 7 hari 7 malam tak habis. haha.. over nau! thank you cik epal sebab sudi komen di blog picisan ni.. siapa dekat sini suka baca blog cik epal jugak?? sila angkat tangan. heee

FREE SAMPLE PIXY UV WHITENING TWO WAY CAKE

Hai semua


siang tadi aku ada terima sampul surat yang berisi free sample pixy uv whitening two way cake.. actually, aku memang pengguna bedak pixy dari dulu lagi.. kenapa aku apply nak dapatkan free sample dari pixy? salah satu sebabnya aku memang suka sample barang2 free ni.. hehe.. sapa tak suka kan, orang nak bagi kita cuba secara percuma.. selain tu, aku memang nak try cuba pixy jenis natural beige, nak tengok sesuai ke tak dengan muka aku.. sebab sebelum ni aku tak pernah tukar selain yang jenis natural white.. bedak pixy ni memang best bila pakai, sesuai dengan muka dan muka nampak natural gituuu.. macam mana nak dapatkan free sample pixy ni? haaa cepat-cepat isi form dekat page pixy sementara masih ada stok! dekat bahagian sebelah kiri klik pada 'Pixy pilihanku'..

IKAN SIAKAP 3 RASA MENU HUJUNG MINGGU

Hai semua..


hujung minggu macam ni selalunya korang buat apa dekat rumah? aktiviti bersama family ke, kawan ke or suka keluar shopping? macam aku lebih memilih duduk rumah layan blog! lagi best. hehe.. tapi siang tadi cuma keluar ke tesco beli barang dapur dengan mak dan ayah kejap.. then, mak nak makan ikan siakap 3 rasa.. terus beli ikan dekat tesco! selalunyakan tesco ni ikan semua tak fresh kan, tapi kali ni aku tengok segar bugar lagi mata tu! heee.. apa bahan-bahan yang ada dalam ikan siakap 3 rasa? bagi aku yang penting kena ada nenas dan tomato, sebab nak ikan rasa masam-masam manis gitu.. selebihnya tu, masukkan pelbagai jenis sos dan bahan-bahan yang nak diblend.. lain orang lain citarasa kan.. ada orang tak suka letak nenas, ada orang tak suka letak sos banyak-banyak.. 

HADIAH UNTUK TOP KOMENTATORS DI BLOG BUSYRA TAKIYUDIN

Hai..


seperti yang dijanjikan, aku memang berhasrat nak bagi hadiah pada top komentator di blog ni.. hadiahnya adalah Huda lipstick yang aku ada story di entri sebelumnya.. hanya 2 blogger saja yang akan dipilih.. macam mana aku kendalikan siapa top komentator di blog ni? aku guna applikasi top widget commentators.. tak da nya aku nak kira satu2.. hehe. hadiah yang aku nak bagi ni tak seberapa dibandingkan dengan kasih dan setia dorang ke blog aku. haha.. tanpa blogger2 macam ni, blog aku akan sunyi sepi.. jadi dengan hadiah ni, boleh lah dibuat kenangan dan di pakai setiap hari.. sepanjang aku ada blog sejak 2010, tak pernah sekali pun aku bagi hadiah top komen pada blogger-blogger.. memang selama ni ada niat nak bagi, cuma belum masanya.. so! siapa blogger tersebut? and taraaaaaaa.. 

SHOPPING DI MOOD REPUBLIK KEDAH DENGAN DUIT HASIL JOB REVIEW

Hai semua..


Seperti yang dijanjikan dalam entri sebelumnya, aku nak share dengan korang barang yang aku shopping di mood republik minggu lepas.. tak banyak pun sebenarnya yang aku shopping, dalam 5 barang seperti gambar dekat atas tu.. di tambah pulak dengan goodies bag yang aku dapat masa majlis perasmian mood republik. ada bermacam-macam goodies bag yang pihak mood republik sediakan, dan alhamdulillah aku dapat sesuatu yang best dan boleh diguna setiap hari. tak salah aku grab goodies bag yang tu. hehe.. gift dalam goodies bag tu semua lain-lain tau. dan aku tak tau la apa yang ada dalam goodies bag orang lain. cuma kawan aku yang pergi sekali tu dia dapat 2 pek susu. tak ingat jenama apa. okay, jom, aku nak tunjuk satu-satu barang yang aku beli..

FAME COSMETICS - SOFT MATTE LIP CREAM NUDE COLOUR MEMANG MENAWAN!

Hai..


pagi tadi aku jejak kaki ke Mood Republik yang diadakan di TH Hotel, Kepala Batas, Kedah.. memang masa pembukaan rasmi tu, orang ramai gila. but then, bila dah makin lama, makin sikit. tak tau la time petang nak ke malam pulak kan. sebab aku pergi pagi.. memang nak ke sana, target utama nak beli fame soft matte lip cream! dah lama berkenan, cuma tunggu masa ja nak beli.. sebab kalau beli by hand lagi murah dari nak pos bagai.. siapa dekat sini pernah cuba fame matte lip cream? aku first time nak cuba sebab before ni pakai nyx soft matte lip.. memang teruja gila time pakai. nak cakap kering tak kering sangat. nak cakap lembap tak lembap sangat. sedang-sedang ja.. before beli fame soft matte lip ni memang aku selalu usha instagram dorang.. tengok warna apa yang cantik dan terpaut di hati. hehe..  

PRINT GAMBAR MURAH DAN CANTIK DENGAN DROPRINT

Hai semua..


sesiapa dekat sini suka print gambar dan simpan buat kenangan? kalau sama kita geng! hehe.. bagi aku kan, kalau kita asyik snap pic banyak-banyak tapi last sekali terpaksa delete sebab banyak sangat gambar, so apa kata korang print gambar korang tu dan simpan. banyak tau sebenarnya boleh buat dengan gambar yang korang dah print nanti.. dan tak ada la phone korang pun nak hang tetiba kannn, sebab berat sangat dengan gambar-gambar selfie korang tu. hehe.. okay ke kalau print gambar? last sekali simpan jugak! ehhh,, korang boleh buat macam-macam tau lepas print tu, hari-hari korang boleh tengok memori korang yang lepas-lepas.. boleh letak dalam album, frame, boleh hias dekat dinding bilik (macam yang tengah trend sekrang tu) cantik tau! simpan dalam kotak ke.. macam-macam lah boleh buat..

RESEPI MEE GORENG BASAH

Hai..


sambil berblogging ni tetiba rasa lapar pulak. hee.. tengok dalam peti ada mee, so, masak la campak-campak.. asalkan ada rasa mee goreng basah.. :p taugeh pun ada dalam peti, sebab mak beli siang tadi masak sayur taugeh.. bagi aku kalau tak ada taugeh tak sodap.. mee goreng basah ni tak boleh buat banyak-banyak sebab rasanya cepat muak dan cepat dahaga air.. lepas makan mee terus melingkar macam ular sawa. haha. kekenyangan! so dalam entri kali ni, aku nak share dengan korang resepi yang kalau korang rasa macam nak tambah 2 pinggan lagi. hahaha.. korang kena cuba! hehe. sangat simple dan semua bahan-bahan yang aku guna ni, semuanya favorite aku, if kalau korang tak suka taugeh ke apa ke, tak payah la letak.. boleh ganti dengan benda lain

BRIM DAH MASUK DALAM AKAUN WALAUPUN TIADA REKOD STATUS KREDIT


Alhamdulillah brim dah masuk hari ni pada 22 Februari 2017 dalam akaun maybank.. walupun tiada status pengkreditan tapi duit dah selamat masuk dalam bank.. ada kawan aku yang belum masuk, dorang guna bsn dan cimb bank.. mungkin lambat sikit untuk proses duit masuk dalam bank tu.. seronok sangat ke dapat duit rm450? eh mesti la seronok. bukan senang nak dapat duit, apatah lagi sekarang tengah tanam anggur dekat rumah ni. hehe. dalam masa yang sama hari ni jugak duit hasil job review pun masuk jugak rm100.. alhamdulillah rezeki dari Allah.. duit ni aku nak gunakan untuk bayar duit konvo aku.. banyak jugak la yurannya tu rm175. huhu.. InshaAllah konvo akan diadakan di uitm shah alam pada bulan 4 ni.. dan ada satu lagi, yang belum aku langsaikan.. amboi, macam hutang along tu. hehe.

7 LIFE GOALS SEORANG BUSYRA TAKIYUDIN

Hai semua..


dah 2 hari blog tak ber update.. bukan busy, bukan malas but I have no idea what to write about. Absolutely no idea :( dah la aku ni jenis cepat sangat rindu pada blog.. :p haha.. kalau boleh setiap masa nak buka tengok blog sendiri.. biar la orang nak cakap syok sendiri ke apa pun, yang penting aku happy. :) dalam masa 2 hari tu, bila buka button new post, then taip padam taip padam.. sebab aku rasa entri yang aku taip tak ada kualiti langsung.. dan rasanya tak seronok la share benda yang buang masa orang untuk baca.. actually, malam ni pun aku tak ada idea nak update.. tapi kalau nak tunggu sampai ada idea, alamatnya tahun depan pun tak ber update blog aku ni.. aku salute dengan blogger yang hari-hari ada idea untuk update blog. dulu before masuk tahun 2017, azam bukan main nak update blog setiap hari.. sekarang ni? hampeh. haha.. dah miss banyak hari dah ni..

GOOGLE ADSENSE TERIMA PERMOHONAN UNTUK KALI PERTAMA

Assalamualaikum, hai..


hari ni nak borak dengan korang pasal google adsense.. aku pasti yang korang semua memang familiar dengan google adsense sejak korang jadikan diri korang as blogger kan.. hehe. skemanya ayat aku,. :p aku sebenarnya belum tahu sepenuhnya pasal google adsense ni, setakat ilmu cetak yang aku ada belum cukup memadai nak cakap pasal adsense.. yang aku paham tentang Google Adsense ialah sebuah website pengiklanan online yang dikuatkuasa oleh Google sendiri.. so kalau kita as blogger nak cari duit lebih dengan berblogging, bolehlah apply Adsense ni.. macam mana caranya nak dapatkan duit? korang just letakkan banner iklan Google Adsense di blog masing-masing, then bila ada readers yang masuk dan klik iklan korang tu, automatik korang akan dapat duit.. best kan? 

ROTI GARDENIA BAKAR LETAK TELUR

Hai.. Selamat malam semua..


banyak resepi yang aku teringin nak buat! semuanya dari facebook.. aku ada follow satu page resepi masakan, macam-macam post makanan setiap hari.. bukan saja masakan western tapi masakan kampung pun ada. banyak sangat resepi! semua teringin nak buat! tapi tak pandai pun. haha.. tadi tengok roti bakar letak telur plus cheese.. tapi mana nak dapat cheese memalam ni. so tak letak la cheese.. aku tukar ikut sedap mulut sendiri. aku letak serbuk chili flakes dan serbuk lada putih! sebenarnya orang cakap kalau telur separuh masak baru sedap kan.. tapi aku tak boleh nak telan telur separuh masak. haha.. sebab tu buat sampai masak..

NUTELLA CUPCAKES HANYA GUNA 3 BAHAN!

Hai..


petang tadi nampak nutella dekat atas meja and still banyak lagi, maklum la selalunya adik aku yang selalu habiskan nutella tu.. tapi ni dia dah balik ke politeknik dia, so tak da siapa la nak makan sangat. tinggal aku dengan mak dan ayah ja.. siapa lagi nak makan kan, mak dan ayah lagi la tak sentuh langsung. haha.. terus terlintas nak buat nutella cupcakes, sebab bahan-bahannya semua dah ada dekat rumah.. eh senang sangat ke nak buat ni? memang senang sangat! yang lelaki pun boleh buat, kacau-kacau sikit terus bakar! tengok tajuk pun dah cakap kannn, hanya guna 3 bahan saja.. tapi tadi terpaksa jugak keluar sebab nak beli bekas cupcakes tu.. so, jom meh tengok cara-cara buat nutella cupcakes!

SIAPA BLOGGER UTARA?? SILA BACA!


Hai.. sepanjang 6 tahun aku berblogging, macam-macam jenis blogger yang aku kenal even tak pernah jumpa sekalipun.. ada blogger utara, selatan, timur, semualah.. seronok kan sebenarnya jadi blogger ni, boleh dapat beribu riban kawan.. haha.. sepanjang korang jadi blogger ni dah berapa post yang korang dah post dalam blog? ada tak korang buat planning untuk blog korang? untuk jangka masa pendek dan panjang.. perlu ke? ehhhh.. jangan fikir main-main, blog ni macam satu career jugak tau! kena update setiap hari, kalau tak update macam buat kerja office tak selesai. hehe.. ke korang tak ada langsung plan untuk blog? macam kalau hari ni nak update, then update.. kalau esok tak nak, tak payah.. macam tu ke? tak kisah la apa pun yang korang buat, aku yakin korang ada aim korang sendiri dalam blogging.. 

WATERMARK SIMPLE GUNA PHOTOSHOP

Hai..


baru-baru ni aku ada baca entri pasal watermark di blog kak Lea Azleeya.. memang selama ni nak buat watermark baru pun, cuma masa tu tak sempat. aku ni jenis lepas edit, nak edit lagi.. sampai lah puas hati.. even hanya simple, tapi cukuplah memadai ada watermark.. dah lama rasanya aku tak ada official watermark.. maksud aku, yang betul-betul punya.. gambar-gambar yang sebelum ni semua aku edit satu-satu ni photoshop.. contoh kalau entri semalam pasal makanan, so letak tajuk makanan pada watermark tu dan sebaliknya lah.. kalau pasal review, letak tajuk review... letih woooo gituuu. haha.. edit satu-satu.. sekarang ni bila dah ada watermark sendiri, just drag ja masuk dalam gambar, tak perlu nak edit lagi..

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-