PENAWAR RABUN HANYA DENGAN 2 SUDU TRI-PEARL EYECARE SETIAP HARI!

Hai readers ku!


Zaman sekarang ni makin ramai yang ada masalah rabun.. tak kisah la rabun dekat ke jauh ke.. dan aku sendiri memang ada masalah rabun jauh.. dalam kelas tu terkadang terpaksa pakai sebab tak nampak.. bila drive malam kena pastikan spec sentiasa ada! kalau tak pakai pandangan jadi kabur, kan bahaya tuuu.. aku jenis yang rimas bila pakai spec.. ramai yang rabun diluar sana yang memilih untuk pakai lens (ini aku fokuskan pada yang alami masalah rabun ye.. yang pakai lens suka2 tu terpulang lah.. hehe. kenapa aku beria sangat nak cerita pasal masalah rabun ni? sebabnyaaa aku dah jumpa penawar untuk penyakit rabun ni dan aku tak nak lah guna sorang2.. so apa salahnya aku share dengan korang, mana tau berkat dan doa mata korang yang rabun tu akan okay sikit demi sikit..

BLOGGER WAJIB ADA BUKU PLANNER!

Hai readers semuaaa!


entri kali ni aku nak share dengan korang betapa pentingnya planner untuk aku.. aku ni jenis yang suka catat apa-apa saja perkara dalam buku.. tak kisah la perkara tu senang nak ingat ke susah ke, semuanya akan di catat dalam buku.. sebab bagi aku even kalau benda yang remeh sekali pun, kalau time kita busy, confirm kita akan lupa jugak kan? manusia weh! mana ada semua benda akan ingat dalam satu masa.. so, bagi aku, planner memang sangat penting, especially pada semua blogger.. memang kita boleh ja tulis note dalam phone.. tapi tak kan sama kan dengan catat dalam planner/ note book? siapa setuju sila kenyit mata! hehe.. dan semestinya kalau planner yang lawa lagi semangat nak tulis kannnn.. rasa macam sayang gila dekat planner tu.. korang boleh rasa tak apa aku rasa. bila first time nak tulis dekat planner yang baru, rasa macammmm, arghhh sayangnyaaa. haha

HARI PERTAMA BEKERJA SEBAGAI GRAPHIC DESIGNER

Hai semuaa..


aku nak share dengan korang hari bahagia aku sebab dah dapat kerja. haha. excited sebenarnya, alhamdulillah.. ya la kan.. aku ni dah berbulan-bulan tanam anggur dekat rumah.. sampai dah boleh makan dah. hehe.. aku dapat kerja ni pada hari rabu lepas dan start hari ni (ahad).. Alhamdulillah buat masa sekarang aku bekerja ni, bos okay, staf okay, dan environment office pun okay.. selesa ada aircond tak panas. perghhh demand betul kau! eh bukan demand pun, rasanya itu memang wajib kot ada aircond kalau duduk office kan.. hehe. masuk pukul 9, paling lewat 9.30 pagi dan balik pukul 6 petang.. tapi kan dalam bahagia ada jugak sedih.. huhu.. 

KOLEKSI FRIDGE MAGNET DARI SI PEMBERI YANG SAMA

Hai semuaaa


apa aku nak story dalam entri ni adalah aku nak share dengan korang tentang hasil koleksi fridge magnet yang aku ada dan yang specialnya, ia dari orang yang sama.. setiap kali dia travel, dia akan beli fridge magnet pada aku! sebab tu rasa teruja, actually, yang dah rosak pun ada. hehe.. sebab dah lama dah kan.. cuma baru nak update nak story pasal ni.. orang yang beri ni adalah mak njang aku sendiri iaitu kakak kepada ayah aku.. dia memang suka travel! maklum lah anak-anak dah besar dan dah kahwin pun, tinggal berdua ja dengan suami.. jadi boleh la travel satu dunia dengan suami. hehe.. dan akan datang ni dia nak ke australia.. alahaiii bestnyaaa.. kalaulah aku ditempat tu.. okay jom tengok satu-satu fridge magnet yang ada! 

LAZADA BIRTHDAY BLOGGER CONTEST

Hai readers kesayangan!


Dah nampak tajuk tu kan, rasa-rasa excited tak nak join? apa yang bestnya tentang Lazada Birthday Blogger Contest ni? yang bestnyaaa adalah korang yang menang dalam contest ni akan dapat hadiah lumayan dari Lazada sempena birthday Lazada yang ke 5.. specialnya contest ini hanya terbuka kepada blogger sahaja.. lain-lain media sosial tidak diterima.. hehe. okay kejap! jangan terus nak tekan new post dulu tau sebelum baca entry aku ni sampai habis... haha. jangan la excited dulu nak join contest ni.. :p sabar-sabar.. untuk pengetahuan korang, bagi sesiapa yang kaki online shopping tu, Lazada ada buat Birthday Sale pada 22 Mac hingga 24 Mac 2017.. masa tu, korang boleh shopping habis-habisan ye.. ok penat dah menaip, baru intro, haha.. so aku nak mula menjawab 4 soalan yang diajukan oleh pihak Lazada Malaysia..

SHELL OUT MURAH DAN SEDAP DI DECO CAFE, AMAN CENTRAL ALOR SETAR

Hai..


siang tadi aku keluar dengan kawan ke Aman Central Mall semata-mata nak tengok Syurga yang tak dirindukan 2.. betul orang cakap menangis satu panggung wayang.. haha. :p ..then lepas tu singgah di Deco Cafe, Aman Central untuk rasa sedap ke tak shell out dekat situ.. pernah dengar orang cakap sedap jugak.. so time tu memang kena sangat, lepas keluar dari tengok wayang pukul 2.30.. so sempat lagi nak order shell out sebab dia ada pakej kalau makan time lunch.. dari pukul 12 sampai 3 petang.. time masuk ke Deco Cafe tu ada 3 family dan pasangan yang tengah makan.. fuh tengok dorang makan memang berselera.. tak cakap bayak dah, terus tulis order!. sebab time tu pun memang tengah lapar.. siapa suruh masuk wayang dulu baru nak makan.. padahnya tanggung sendiri.. haha.

SEGMEN "HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET"

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

Hai semua, bila ternampak post dari blogger Hasrul Hassan, aku terus klik new post untuk join segmen ni.. bagi aku blog Hasrul Hassan adalah salah satu blog sifu dalam dunia blogging ni.. bermacam entri yang menarik dalam blognya.. bukan tu saja, (pageview) pv blogger Hasrul Hassan ni memang superb tinggi! siapa tak nak dapat trafik blog macam tu kan.. hehe.. so, bila nampak entri dari blogger Hasrul Hassan, memang satu peluang besar bagi aku. InshaAllah, pv akan meningkat.. kalau pv tak naik dalam sehari tu, rasa lemau sangat.. kemana la pv aku untuk hari ni.. pv la yang buatkan setiap blogger lagi bertambah semangat untuk berblogging.. 

BLOGGER TERKENAL CIK EPAL KOMEN DI BLOG AKU


photo credit: cikepal06.blogspot.com

Hai, Assalamualaikum.. bertambah excited nak berblogging sebab blogger terkenal cik epal komen di blog aku! seriously, aku memang suka dengan blog cik epal dari pelbagai aspek. cewah! hehe.. dari segi penulisan, design blog yang simple, gambar yang menarik.. semua lah! cik epal antara salah satu blogger favorite aku.. selain dari tu, blogger namee roslan, blogger yuyu, blogger irine nadia.. dan ada beberapa blogger lain.. bila ada blogger terkenal macam ni komen di blog kita, rasa macam terkejut dia tu 7 hari 7 malam tak habis. haha.. over nau! thank you cik epal sebab sudi komen di blog picisan ni.. siapa dekat sini suka baca blog cik epal jugak?? sila angkat tangan. heee

FREE SAMPLE PIXY UV WHITENING TWO WAY CAKE

Hai semua


siang tadi aku ada terima sampul surat yang berisi free sample pixy uv whitening two way cake.. actually, aku memang pengguna bedak pixy dari dulu lagi.. kenapa aku apply nak dapatkan free sample dari pixy? salah satu sebabnya aku memang suka sample barang2 free ni.. hehe.. sapa tak suka kan, orang nak bagi kita cuba secara percuma.. selain tu, aku memang nak try cuba pixy jenis natural beige, nak tengok sesuai ke tak dengan muka aku.. sebab sebelum ni aku tak pernah tukar selain yang jenis natural white.. bedak pixy ni memang best bila pakai, sesuai dengan muka dan muka nampak natural gituuu.. macam mana nak dapatkan free sample pixy ni? haaa cepat-cepat isi form dekat page pixy sementara masih ada stok! dekat bahagian sebelah kiri klik pada 'Pixy pilihanku'..

IKAN SIAKAP 3 RASA MENU HUJUNG MINGGU

Hai semua..


hujung minggu macam ni selalunya korang buat apa dekat rumah? aktiviti bersama family ke, kawan ke or suka keluar shopping? macam aku lebih memilih duduk rumah layan blog! lagi best. hehe.. tapi siang tadi cuma keluar ke tesco beli barang dapur dengan mak dan ayah kejap.. then, mak nak makan ikan siakap 3 rasa.. terus beli ikan dekat tesco! selalunyakan tesco ni ikan semua tak fresh kan, tapi kali ni aku tengok segar bugar lagi mata tu! heee.. apa bahan-bahan yang ada dalam ikan siakap 3 rasa? bagi aku yang penting kena ada nenas dan tomato, sebab nak ikan rasa masam-masam manis gitu.. selebihnya tu, masukkan pelbagai jenis sos dan bahan-bahan yang nak diblend.. lain orang lain citarasa kan.. ada orang tak suka letak nenas, ada orang tak suka letak sos banyak-banyak.. 

HADIAH UNTUK TOP KOMENTATORS DI BLOG BUSYRA TAKIYUDIN

Hai..


seperti yang dijanjikan, aku memang berhasrat nak bagi hadiah pada top komentator di blog ni.. hadiahnya adalah Huda lipstick yang aku ada story di entri sebelumnya.. hanya 2 blogger saja yang akan dipilih.. macam mana aku kendalikan siapa top komentator di blog ni? aku guna applikasi top widget commentators.. tak da nya aku nak kira satu2.. hehe. hadiah yang aku nak bagi ni tak seberapa dibandingkan dengan kasih dan setia dorang ke blog aku. haha.. tanpa blogger2 macam ni, blog aku akan sunyi sepi.. jadi dengan hadiah ni, boleh lah dibuat kenangan dan di pakai setiap hari.. sepanjang aku ada blog sejak 2010, tak pernah sekali pun aku bagi hadiah top komen pada blogger-blogger.. memang selama ni ada niat nak bagi, cuma belum masanya.. so! siapa blogger tersebut? and taraaaaaaa.. 

SHOPPING DI MOOD REPUBLIK KEDAH DENGAN DUIT HASIL JOB REVIEW

Hai semua..


Seperti yang dijanjikan dalam entri sebelumnya, aku nak share dengan korang barang yang aku shopping di mood republik minggu lepas.. tak banyak pun sebenarnya yang aku shopping, dalam 5 barang seperti gambar dekat atas tu.. di tambah pulak dengan goodies bag yang aku dapat masa majlis perasmian mood republik. ada bermacam-macam goodies bag yang pihak mood republik sediakan, dan alhamdulillah aku dapat sesuatu yang best dan boleh diguna setiap hari. tak salah aku grab goodies bag yang tu. hehe.. gift dalam goodies bag tu semua lain-lain tau. dan aku tak tau la apa yang ada dalam goodies bag orang lain. cuma kawan aku yang pergi sekali tu dia dapat 2 pek susu. tak ingat jenama apa. okay, jom, aku nak tunjuk satu-satu barang yang aku beli..

FAME COSMETICS - SOFT MATTE LIP CREAM NUDE COLOUR MEMANG MENAWAN!

Hai..


pagi tadi aku jejak kaki ke Mood Republik yang diadakan di TH Hotel, Kepala Batas, Kedah.. memang masa pembukaan rasmi tu, orang ramai gila. but then, bila dah makin lama, makin sikit. tak tau la time petang nak ke malam pulak kan. sebab aku pergi pagi.. memang nak ke sana, target utama nak beli fame soft matte lip cream! dah lama berkenan, cuma tunggu masa ja nak beli.. sebab kalau beli by hand lagi murah dari nak pos bagai.. siapa dekat sini pernah cuba fame matte lip cream? aku first time nak cuba sebab before ni pakai nyx soft matte lip.. memang teruja gila time pakai. nak cakap kering tak kering sangat. nak cakap lembap tak lembap sangat. sedang-sedang ja.. before beli fame soft matte lip ni memang aku selalu usha instagram dorang.. tengok warna apa yang cantik dan terpaut di hati. hehe..  

PRINT GAMBAR MURAH DAN CANTIK DENGAN DROPRINT

Hai semua..


sesiapa dekat sini suka print gambar dan simpan buat kenangan? kalau sama kita geng! hehe.. bagi aku kan, kalau kita asyik snap pic banyak-banyak tapi last sekali terpaksa delete sebab banyak sangat gambar, so apa kata korang print gambar korang tu dan simpan. banyak tau sebenarnya boleh buat dengan gambar yang korang dah print nanti.. dan tak ada la phone korang pun nak hang tetiba kannn, sebab berat sangat dengan gambar-gambar selfie korang tu. hehe.. okay ke kalau print gambar? last sekali simpan jugak! ehhh,, korang boleh buat macam-macam tau lepas print tu, hari-hari korang boleh tengok memori korang yang lepas-lepas.. boleh letak dalam album, frame, boleh hias dekat dinding bilik (macam yang tengah trend sekrang tu) cantik tau! simpan dalam kotak ke.. macam-macam lah boleh buat..

RESEPI MEE GORENG BASAH

Hai..


sambil berblogging ni tetiba rasa lapar pulak. hee.. tengok dalam peti ada mee, so, masak la campak-campak.. asalkan ada rasa mee goreng basah.. :p taugeh pun ada dalam peti, sebab mak beli siang tadi masak sayur taugeh.. bagi aku kalau tak ada taugeh tak sodap.. mee goreng basah ni tak boleh buat banyak-banyak sebab rasanya cepat muak dan cepat dahaga air.. lepas makan mee terus melingkar macam ular sawa. haha. kekenyangan! so dalam entri kali ni, aku nak share dengan korang resepi yang kalau korang rasa macam nak tambah 2 pinggan lagi. hahaha.. korang kena cuba! hehe. sangat simple dan semua bahan-bahan yang aku guna ni, semuanya favorite aku, if kalau korang tak suka taugeh ke apa ke, tak payah la letak.. boleh ganti dengan benda lain

BRIM DAH MASUK DALAM AKAUN WALAUPUN TIADA REKOD STATUS KREDIT


Alhamdulillah brim dah masuk hari ni pada 22 Februari 2017 dalam akaun maybank.. walupun tiada status pengkreditan tapi duit dah selamat masuk dalam bank.. ada kawan aku yang belum masuk, dorang guna bsn dan cimb bank.. mungkin lambat sikit untuk proses duit masuk dalam bank tu.. seronok sangat ke dapat duit rm450? eh mesti la seronok. bukan senang nak dapat duit, apatah lagi sekarang tengah tanam anggur dekat rumah ni. hehe. dalam masa yang sama hari ni jugak duit hasil job review pun masuk jugak rm100.. alhamdulillah rezeki dari Allah.. duit ni aku nak gunakan untuk bayar duit konvo aku.. banyak jugak la yurannya tu rm175. huhu.. InshaAllah konvo akan diadakan di uitm shah alam pada bulan 4 ni.. dan ada satu lagi, yang belum aku langsaikan.. amboi, macam hutang along tu. hehe.

7 LIFE GOALS SEORANG BUSYRA TAKIYUDIN

Hai semua..


dah 2 hari blog tak ber update.. bukan busy, bukan malas but I have no idea what to write about. Absolutely no idea :( dah la aku ni jenis cepat sangat rindu pada blog.. :p haha.. kalau boleh setiap masa nak buka tengok blog sendiri.. biar la orang nak cakap syok sendiri ke apa pun, yang penting aku happy. :) dalam masa 2 hari tu, bila buka button new post, then taip padam taip padam.. sebab aku rasa entri yang aku taip tak ada kualiti langsung.. dan rasanya tak seronok la share benda yang buang masa orang untuk baca.. actually, malam ni pun aku tak ada idea nak update.. tapi kalau nak tunggu sampai ada idea, alamatnya tahun depan pun tak ber update blog aku ni.. aku salute dengan blogger yang hari-hari ada idea untuk update blog. dulu before masuk tahun 2017, azam bukan main nak update blog setiap hari.. sekarang ni? hampeh. haha.. dah miss banyak hari dah ni..

GOOGLE ADSENSE TERIMA PERMOHONAN UNTUK KALI PERTAMA

Assalamualaikum, hai..


hari ni nak borak dengan korang pasal google adsense.. aku pasti yang korang semua memang familiar dengan google adsense sejak korang jadikan diri korang as blogger kan.. hehe. skemanya ayat aku,. :p aku sebenarnya belum tahu sepenuhnya pasal google adsense ni, setakat ilmu cetak yang aku ada belum cukup memadai nak cakap pasal adsense.. yang aku paham tentang Google Adsense ialah sebuah website pengiklanan online yang dikuatkuasa oleh Google sendiri.. so kalau kita as blogger nak cari duit lebih dengan berblogging, bolehlah apply Adsense ni.. macam mana caranya nak dapatkan duit? korang just letakkan banner iklan Google Adsense di blog masing-masing, then bila ada readers yang masuk dan klik iklan korang tu, automatik korang akan dapat duit.. best kan? 

ROTI GARDENIA BAKAR LETAK TELUR

Hai.. Selamat malam semua..


banyak resepi yang aku teringin nak buat! semuanya dari facebook.. aku ada follow satu page resepi masakan, macam-macam post makanan setiap hari.. bukan saja masakan western tapi masakan kampung pun ada. banyak sangat resepi! semua teringin nak buat! tapi tak pandai pun. haha.. tadi tengok roti bakar letak telur plus cheese.. tapi mana nak dapat cheese memalam ni. so tak letak la cheese.. aku tukar ikut sedap mulut sendiri. aku letak serbuk chili flakes dan serbuk lada putih! sebenarnya orang cakap kalau telur separuh masak baru sedap kan.. tapi aku tak boleh nak telan telur separuh masak. haha.. sebab tu buat sampai masak..

NUTELLA CUPCAKES HANYA GUNA 3 BAHAN!

Hai..


petang tadi nampak nutella dekat atas meja and still banyak lagi, maklum la selalunya adik aku yang selalu habiskan nutella tu.. tapi ni dia dah balik ke politeknik dia, so tak da siapa la nak makan sangat. tinggal aku dengan mak dan ayah ja.. siapa lagi nak makan kan, mak dan ayah lagi la tak sentuh langsung. haha.. terus terlintas nak buat nutella cupcakes, sebab bahan-bahannya semua dah ada dekat rumah.. eh senang sangat ke nak buat ni? memang senang sangat! yang lelaki pun boleh buat, kacau-kacau sikit terus bakar! tengok tajuk pun dah cakap kannn, hanya guna 3 bahan saja.. tapi tadi terpaksa jugak keluar sebab nak beli bekas cupcakes tu.. so, jom meh tengok cara-cara buat nutella cupcakes!

SIAPA BLOGGER UTARA?? SILA BACA!


Hai.. sepanjang 6 tahun aku berblogging, macam-macam jenis blogger yang aku kenal even tak pernah jumpa sekalipun.. ada blogger utara, selatan, timur, semualah.. seronok kan sebenarnya jadi blogger ni, boleh dapat beribu riban kawan.. haha.. sepanjang korang jadi blogger ni dah berapa post yang korang dah post dalam blog? ada tak korang buat planning untuk blog korang? untuk jangka masa pendek dan panjang.. perlu ke? ehhhh.. jangan fikir main-main, blog ni macam satu career jugak tau! kena update setiap hari, kalau tak update macam buat kerja office tak selesai. hehe.. ke korang tak ada langsung plan untuk blog? macam kalau hari ni nak update, then update.. kalau esok tak nak, tak payah.. macam tu ke? tak kisah la apa pun yang korang buat, aku yakin korang ada aim korang sendiri dalam blogging.. 

WATERMARK SIMPLE GUNA PHOTOSHOP

Hai..


baru-baru ni aku ada baca entri pasal watermark di blog kak Lea Azleeya.. memang selama ni nak buat watermark baru pun, cuma masa tu tak sempat. aku ni jenis lepas edit, nak edit lagi.. sampai lah puas hati.. even hanya simple, tapi cukuplah memadai ada watermark.. dah lama rasanya aku tak ada official watermark.. maksud aku, yang betul-betul punya.. gambar-gambar yang sebelum ni semua aku edit satu-satu ni photoshop.. contoh kalau entri semalam pasal makanan, so letak tajuk makanan pada watermark tu dan sebaliknya lah.. kalau pasal review, letak tajuk review... letih woooo gituuu. haha.. edit satu-satu.. sekarang ni bila dah ada watermark sendiri, just drag ja masuk dalam gambar, tak perlu nak edit lagi..

RESEPI MAGGI UDANG GALAH SIMPLE

Hai.. 


malam ni tak makan nasi pun and just masak maggi yang mudah dan apa yang ada dekat dapur.. so, dalam entri kali ni aku nak share dengan korang resepi aku sendiri yang aku main campak2 ja. :p ..tapi yang bestnya campak2 ni, yang tu yang sedap! tak percaya? haaa korang try esok masuk dapur dan campak2 ja apa nak masak. confirm sedap! hehe.. memandangkan dalam peti ada udang galah, boleh la letak dalam maggi nanti. selalunya kalau masak maggi aku akan masukkan telur or ayam.. tapi tak tentu jugak, kalau tengah malam time lapar, kadang tu aku bedal ja letak air panas then rendam. haha.. itu paling malas habis! resepi maggi ni aku tak letak cili kisar ke apa ye. abes tu letak apa? haaa meh tengok bahan-bahannya..

DIY BEAUTY | NAK CANTIK? KENA LA BERSEMUT DENGAN MADU SETIAP MALAM!!

Hai..


tajuk tu mungkin macammmmm... hahhh. kena letak madu dan gula tiap malam sampai semut datang ke? haha.. tak ada la macam tu.. lepas pakai tu, jangan la terus tidur, main la phone dulu ke, buka laptop blogging ke.. then lepas beberapa minit cuci laaa.. mudah ja kan? amalkan tiap malam. confirm kulit lembap sepanjang hari.. ini organik punya rahsia tau.. mungkin lambat sikit nak jadikan kulit lembap tu. tapi InshaAllah dan dijamin selamat. tiada bahan kimia. so, apa salahnya cuba kan? melekit tak?? yep! tak dinafikan memang melekit. madu kotttt. haha. tapi kejap ja pakai. then bilas la dengan air.. aku tak selalu buat sangat. kadang tu seminggu hanya 2 kali.. malas nak buat setiap malam..

RAHSIA DAPAT SEO BLOG 100%


setiap hari bila aku buka blog, aku akan usaha untuk pastikan yang blog aku akan capai score 100%.. sebab aku tak pernah capai score paling tinggi. penah dapat pun 80% ja.. macam2 dah aku edit dekat html tu sampai blur.. rujuk tuto sana sini. ada yang aku paham dan ada yang tak paham. mungkin dulu, aku ambil lewa pasal seo blog ni, sebab aku tak tau kuasa seo ni segalanya.. haha. melampau kau busyra! so, tadi still lagi godek google untuk nak pastikan blog mencapai 100%.. tengok dekat bloglist aku tadi, ada seorang blogger yang update entri blog pasal "Tips Edit Blog Seo Friendly".. terus aku buka link dan edit! then apa jadi??

BOAT NOODLE DI ALOR SETAR | KAFE HLM AUTHENTIC


Petang tadi pusing2 bandar alor setar, terus teringat Boat Noodle yang kawan aku cerita haritu.. so, cari punya cari, akhir jumpa jugak.. rupanya Kafe HLM Authentic ni tingkat satu. tak perasan.. first time sebenarnya rasa boat noodle dekat kafe ni.. ramai jugak yang menyinggah dekat situ dan order bertingkat2 mangkuk boat noodle. hehe. yelakan nama pun boat noodle, sikit sangat mee dalam mangkuk tu.. kalau time lapar memang tak kenyang la jawabnya. so, sedap ke tak sebenarnya boat noodle dekat sini? nak bagi berapa markah ni? hehe. haaa meh la teruskan baca, mana tau nanti korang boleh singgah ke sini.

CARA ORDER COFFEE DALAM 8 BAHASA UNTUK KAKI TRAVEL

Hai..


dalam entri kali ni aku nak share dengan korang 8 bahasa yang boleh digunakan masa korang travel dekat oversea... especially pada yang kaki travel tu, boleh la hafal dan hadam. hehe. tapi ini cara untuk order coffee je la.. sebab mostly kalau kita ke cafe or kedai biasa dekat oversea mesti akan order coffee.. orang sana mana la faham bahasa kita..so nak tak nak kita kena la hafal word2 yang biasa dan mudah di sebut. susah ke nak hafal? bagi yang kaki travel tu, tak susah mana pun korang nak hafal, sebab kawan aku pun salah seorang kaki travel jugak. before nak ke oversea, dia akan study word2 yang mudah dan selalu digunakan di negara orang. so let's!

TAKOYAKI SEDAP DENGAN SOS MELIMPAH!!

Hai..


petang2 macam ni, selalunya akan keluar cari makan. sebab perut dah lapar. so perlu diisi dengan makanan.. hehe. untuk petang ni, no cucur udang, no cucur pisang, no nasi lemak. tapiiii takoyaki!! dulu kan masa dekat uitm time study dulu. banyak ja makcik2 jual dekat dalam u, dekat pasar malam.. tapi aku tak terasa nak makan sangat... pernah sekali ja kot cuba dekat satu makcik ni. tapi kurang sedap.. mungkin bahan2 yang dia masukkan tak cukup. ada yang kurang.. tadi jenjalan cari makan, terus teringat takoyaki yang aku selalu beli.. memang sedap gila! tak tipu. terus bookmark muka makcik tu dengan kedai dia!.. haha :p ..resepi dia tu lain dari yang lain..

SKIN CARE PRODUCT REVIEW: SWISSVITA SERUM

Hai..


korang ada mengalami masalah kulit? seperti kulit tak sekata? berjerawat? okay.. dalam entri ni aku nak share dengan korang 3 jenis serum yang mampu membantu korang mendapatkan semula kulit yang cantik dan jauh dari jerawat! Apa itu Swissvita? Swissvita ialah produk penjagaan kulit yang bebas dari parabens, alkohol, wangian dan pigmen.. so, tak perlu risau sebab produk dari Swissvita ni selamat digunakan oleh semua jenis kulit. Produk ni disimpan dalam tiub aluminium gred farmaseutikal untuk mengelakkan pencemaran/kuman2 dari masuk ke dalam.

REVIEW: GOLDEN MUSHROOM MASK SHEET

Hai..


hari ni nak share dengan korang betapa lembutnya kulit aku lepas pakai Golden Mushroom Mask Sheet! terasa anjal pulak kulit ni. :p ..masa start letak dekat muka tu rasa sejuk sangat. melekit tak? rasa melekit la sikit masa start pakai, lepas dah kering tu, rasa selesa! aku letak dekat muka dalam 20 minit saja then bilas dan lap dengan tuala bersih. masa pakai tu korang duduk dekat depan kipas. fuhhh sejuk dia makin terasa. bagi sesiapa yang kulit kering, boleh lah selalu pakai mask ye, sebab mask melembapkan kulit kita. kenapa di panggil mushroom mask? kerana cendawan adalah baik untuk kulit dan bahkan untuk rambut dan kesihatan. 

WEDDING | E-DAY KAWAN SATU UNIVERSITI

Hai..

baru2 ni kawan satu uitm aku bertunang. Alhamdulillah selesai satu step dah boleh fikir step seterusnya. hehe. seronok sebenarnya tengok hari bahagia kawan2.. tema warna merah! maklumlah tahun baru cina kan. haha. baru ada ong! tapi seriously, she looks so beautiful. dengan makeup kena dengan muka. dengan baju warna merah. mana tak menyerlah! aku pun terpegun tengok tambah lah tunang dia. :p ..majlis diadakan di Jitra, Kedah dan berlangsung lepas zohor jam 2.30 pm

RESEPI MAKARONI GORENG SEDAP

Hai..


malam tadi aku dinner makaroni goreng saja.. nak makan western pulak.. hehe. resepi ni memang dari aku sendiri. sebab aku suka campak2 bahan dalam kuali. main ikut sedap aku ja. tapi yang penting mudah dan menjilat jari. haha. bahan2 memang rasanya semua ada dekat rumah. selalunya orang suka makaroni goreng cheese kan? tapi aku bukan penggemar cheese. lebih kepada makanan yang pedas. bukan la tak makan terus cheese. sebab entri aku yang sebelum ni pun aku ada buat makaroni cheese bakar.. okay tak mau sembang panjang. jom tengok resepi makaroni goreng sedap plus pedas..

MHAM SDN BHD BAGI HADIAH PADA SEMUA PESERTA CONTEST

Assalamualaikum..


Alhamdulillah pagi tadi abang posmen muncul depan pintu rumah. hehe.. dapat hadiah penyertaan dari Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd ...tahun lepas aku ada masuk contest seo dari MHAM ni. dan tak ada rezeki pun menang dalam contest tu. tapi disebabkan MHAM baik hati, dorang bagi juga hadiah penyertaan pada semua yang menyertai contest dorang. best kan. even tak menang still jugak dapat hadiah. banyak juga hadiah yang aku dapat. contohnya, planner, minyak herba, kalendar, kad bisnes, kad jadual kelas sekolah dan beg. beg tak muat nak masuk dalam gambar. hehe. bentuk beg macam fail, boleh letak buku2, fail dan sebagainya. tapi yang paling aku suka adalah Kapsul Penawar Resdung. 

TUTORIAL "READ MORE BUTTON" PADA SETIAP ENTRI BLOG

Hai..


hari ni, aku nak share dengan readers kesayangan aku tentang cara nak buat "read more" / "continue reading" button dengan mudah. contohnya bila korang tukar template pada template yang ada button macam tu, mesti korang ingat template tu akan automatik jadi button tu kan? tak jugak ye, sebab ada template yang kita kena buat sendiri pada setiap entri. means masa kita dah selesai menaip entri kita tu, then kita kena setting sendiri untuk buat "read more" button. tapi jangan risau sebab mudah ja nak buat benda ni. tak ambil masa sampai satu jam pun.. haha :p ..bagi yang dah tau tu alhamdulillahhh.. tapi bagi yang belum jom tengok cara di bawah.

BEAUTY PRODUCT REVIEWS: RATU SCRUB ORGANIC

Hai..


Entry kali ni aku nak kenalkan dekat korang satu jenis scrub untuk yang belum pernah baca entry aku yang lepas2 tu sebab sebelum ni aku dah penah buat review.. tapi tak ada letak cara nak pakai scrub ni macam mana kan... Apa nama scrub yang aku pegang tu? itu adalah Ratu Scrub Organik.. kali ni aku nak tunjuk pada korang warna scrub dan cara penggunaannya. mudah ja. sambil pejam mata pun boleh buat. haha :p Ratu Scrub organik ni memang diperbuat dari bahan2 semula jadi, so tak perlu la risau kalau nak pakai kan. tak ada bahan kimia atau apa2 pun. bukan saja setakat kulit jadi putih tapi yang bestnya kulit jadi flawless dan licin. yang parut2 semua hilang kalau konsisten pakai pagi dan malam. 

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my

Hai semua..


Siapa nak angpau sempena Chinese New Year ni? sila angkat tangan! hehe. sesiapa ja boleh dapat angpau ni, sebab nile.com.my nak bagi angpau pada sesiapa yang join contest ni. mana tau rezeki korang kan? berapa banyak tu Nile nak bagi? RM1000 okayyyy.. tak nak ke uolsss. haha. 

RM300 Duit Raya x 1 pemenang
RM200 Duit Raya x 2 pemenang
RM100 Duit Raya x 3 pemenang

RESEPI NASI GORENG CILI KERING

Hai Assalamualaikum..


malam ni terasa nak makan nasi goreng. selalunya aku memang akan buat nasi goreng cili padi. tapi harini tekak terasa nak makan nasi goreng letak cili kering pulak. nasib baik la tekak ni tak mintak bukan2. hahaha. mengalahkan orang mengidam.. aku ni memang penggemar nasi goreng. tambah2 nasi goreng kerabu suka sangat order dekat kedai. nak buat dekat rumah tak tau pulak caranya nak bagi sedap. okay2, dah melalut dah ni. bagi yang belum pernah cuba nanti follow cara aku buat ni. gerenti nanti repeat buat lagi. :p ..perasan! bahan2 yang sangat mudah. semua ada dekat rumah... korang jenis yang suka makan masakan yang ada cili kering? kalau suka meh baca resepi aku dekat bawah ni..

TIPS AMBIL GAMBAR FLATLAY YANG CUN MELECUN!

Hai readers kesayangan..


korang mesti dah familiar dengan "flatlay" kan? as blogger kita mesti kena ambil tau pasal gambar flatlay. why? sebabnya dengan gambar yang cantik lah orang suka datang berkunjung ke blog kita. gambar jadi salah satu subjek utama dalam entri blog. kalau gambar yang korang ambil tak ada pencahayaan, gelap gelita ja, gambar di ambil dari sudut tak cantik.. macam mana readers nak selalu datang kan? selain dari korang ambil berat pasal cara penulisan apa salahnya ambil berat pasal gambar pulak. jangan risau kita boleh belajar. sebab aku sendiri pun masih merangkak nak ambil gambar yang cantik2. dan salah satunya dengan cara "flatlay". 

BELI TEMPLATE DARI ETSY TAPI.....

Hai semua.. 


dah dekat seminggu blog ni tak berupdate. ada keja sikit sebenarnya, sebab tu tak sempat nak jenguk blog. rindunya dekat blog yang serba kusam ni. haha. btw kan haritu aku ada mintak cadangan pasal nama blog pada readers2 kesayangan aku ni. then ramai yang bagi pendapat. thank you so much darling2! tak tersebut nama sorang2. okay tak pe yang pasal nama blog tu nanti di entry seterusnya aku story k, kenapa blog busyra takiyudin still dok terjongoi dekat situ **bahasa apakah yang aku guna tu? hehe.. sebab sekarang ni aku nak story pasal template yang aku baru beli dari etsy baru2 ni.. kak siqah lah orang pertama yang tau pasal ni. :p

PUISI#18 BETAPA

-busyratakiyudin-

hidup tak selamanya sedih 
tak selamanya gembira 
dan tak selamanya nadi ini akan terus berdenyut. 
andai kau tahu betapa aku sungguh menyayangimu
betapa aku tak boleh tanpamu

NAMPAK BLOG KUPU EMAS INGAT LAH BUSYRA TAKIYUDIN

Hai semuaaaa..


sebenarnya dah lama terfikir nak kenalkan blog dengan nama samaran sebab nama sendiri susah untuk dieja dan di ingati.. mungkin bagi orang yang dah lama kenal aku mungkin mudah dan senang nak ingat. tapi aku sendiri fikir yang kalau aku baru kenal dengan orang then dia tanya blog awak nama apa ye? dah sudahhhh.. aku nak kena sebut panjang2 dengan busyratakiyudin.com.. korang rasa masa tu dia ingat ke? haha.. mesti macam eh ejaan nya macam mana.. dah terlupa.. sebenarnya benda ni dah lama aku fikir dan hadam sedalam2nya.

Kenapa lepas pakai Ratu Scrub kulit jadi pelik??

Hai semuaaaa..


nihhh aku nak share sikit ni pasal scrub!! nak bagi korang tau sikit kenapa la scrub aku pakai ni kulit jadi pelik.. scrub jenama apa? pelik macam mana? wooo.. satu2 soalan aku akan jawab ye.. semua gara2 scrub Puteri Ratu.. aku dah la baru first time dengar nama ni then dok usha2 la testimoni, tengok macam okay.. aku ni style bukan jenis percaya bulat2, usha lagi testi... then terbeli. sebab bagi aku scrub ni murah. RM25!! sapa tak nak kan. terus order then pakai. lepas pakai tu kulit aku jadi tegang! sangat tegang.. tapi sejuk la macam biasa. nama pun scrub kan... masa aku beli tu sis tu cakap kena pakai sampai 30 minit. tunggu punya tunggu.... risau dah ni. terus cuci.....

Cara Menyemak Keputusan Peperiksaan Anak secara Online

Hai..

sekarang ni semuanya di hujung jari kan? sampaikan keputusan peperiksaan anak pun boleh semak secara online. mudah dan pantas! hehe. semua ni akan memudahkan ibu bapa sebab tak payah susah2 nak pergi ke sekolah nak tengok. just duduk depan laptop then tengok lerr keputusan anak2 sendiri. Ibu bapa zaman sekarang ni memang perlu pantas dan tangkas dalam mendidik anak2 tak kira la dari sudut apa pun, salah satunya iailah memantau keputusan peperiksaan anak2. Bila ibu bapa dah pantau keputusan anak2 dorang, dari situ lah ibu bapa boleh tingkatkan lagi subjek anak2 yang lemah.. 

7 Cara menarik yang boleh dibuat dalam dulang ais kiub!

Hai..


soalan first dari aku dalam entri kali ni, selain air masak kan korang masukkan air apa lagi dalam dulang ais kiub? sebenarnya macam2 benda yang boleh korang buat dengan dulang ais kiub ni. tak semestinya air masak ja korang boleh bekukan. macam2 lagi tau benda yang best yang boleh buat! cuba pelbagaikan sikit! :p hahaha. padahal aku pun macam tu jugak letak air masak ja selalu. okay tak pe. meh sini aku nak share dengan korang, apa benda lagi yang boleh di isi dalam dulang ais kiub ni!

#FoodWritingChallenge - Day 7: Resepi Ayam Goreng Kunyit

Hai semua..

kalau ikutkan tajuk entri kali ni sebenarnya dah lama sangat dah. haha.. iaitu #foodwritingchallenge ni.. tapi disebabkan aku tak sempat nak masak sebab tulah tertangguh.. bukan namanya cabaran dah ni, sebab dah lepas banyak hari! haha. abaikan je la, yang penting aku nak share dekat korang resepi simple dari favorite food blogger aku! siapakah blogger tu? semestinya "Dapur Tanpa Sempadan"! hehe. suka sangat tengok semua resepi dari dia. so, harini aku masak resepi mudah sangat! Ayam goreng kunyit! campak2 siap! taraaaaa...

Jimat belanja dengan Kupon Diskaun Online Shopping!!


Hai semua.. Sekarang ni kan tengah musim sale habis-habisan. Korang yang suka online shopping tu selalu terjah ke website shopping apa? aku ni jenis kalau dah berkenan dengan satu barang dekat online shopping memang tak boleh nak tahan. hehe. tapi kadang tu mahal, apa yang aku nak beli. target harga rm50, then tengok2 pada harga dah rm70 pulak. dalam hati ni terfikir tak ada diskaun ke? huhu

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-