Cara buat "Awaiting Moderation" di blog | Elakkan spam komen!

awaiting moderation, cara buat comment moderation, macam mana nak approve komen, tutorial blog, newbie blogger,


Cara buat "Awaiting Moderation" di blog - Elakkan spam komen! | Hai korang... Sihat ke tu? Tutorial kali ni busyra nak share macam mana kita nak buat "Comment Moderation" pada blog.. Penting ke kena buat? Kalau korang blogger baru wajib buat tau.. Ada sesetengah blogger tak suka buat.. Terpulang pada diri sendiri. Cuma bila kita buat macam ni lebih secure.


Cara nak setting:

Pergi ke dashboard blog, tekan di bahagian setting. Klik "Comment Moderation" dan tick pada "Always".. Then Save

awaiting moderation, cara buat comment moderation, macam mana nak approve komen, tutorial blog, newbie blogger,


Mudah kan caranya? Kemudian cara nak lihat komen "Awaiting Moderation" pulak.. tengok gambar dibawah.. Kalau ada komen, korang just approve je la.. Kalau tak suka, boleh delete je komen tu. So that komen tu tak akan appear di entri korang.

awaiting moderation, cara buat comment moderation, macam mana nak approve komen, tutorial blog, newbie blogger,

Macam mana jadinya bila orang komen di blog kita? Apa yang mereka nampak? Korang tengok gambar dibawah.. haaa selepas mereka komen di blog kita, terus naik macam ni. Maknanya komen mereka dah pun naik di "awaiting moderation" kita..


awaiting moderation, cara buat comment moderation, macam mana nak approve komen, tutorial blog, newbie blogger,


So korang! yang belum lagi buat macam ni boleh la buat.. Dengan cara ni, tak akan ada spam komen yang mengarut-mengarut sebab kita akan tapis dulu sebelum approve. Busyra pernah dapat komen mengarut dan negatif. Jadi busyra terus delete.. Bukan tak boleh terima cumanya busyra tak suka ada aura negatif disini.. hushhh hushhh buang jauh-jauh yang tak baik.. hehehe.


Oriteee.. semoga bermanfaat kepada korang yang memerlukan ilmu ni.. 



Baca Ini: Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Yang Tidak Muncul Di Blog

Baca Ini : Tutorial Standardkan Saiz Gambar Agar Blog Tidak Berat


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post