Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls

Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,


Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam / Chicken Cabbage Rolls |
Hai korang! Bertemu lagi kita dalam rancangan Aku masak kau teringin.. hehe.. Ala-ala azfar heri gituww. Okay, untuk entri kali ni aku nak try this resepi.. First time buat alhamdulillah jadi sebab mudah sangat. Korang pun boleh buat!


Bahan-bahan:

Isi ayam (dikisar)

1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)

6 helai kubis (di celur)

Sedikit lada hitam

Sedikit garam




Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,


Cara Penyediaan:

1. Untuk buat inti nya, campurkan isi ayam, lada hitam, bawang dan garam.. Gaul sebati

2. Sementara itu, panaskan air dan celur kubis.

3. Bila kubis dah hampir layu, angkat.


Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,


4. Letak isi ayam diatas kubis dan balutkan. Ikutlah korang nak buat berapa, macam busyra buat 6 biji je.. itu pun dah kenyang

5. Kukus selama 30 minit.. 


Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,


Cara nak buat sos pencicah mudah je.. Tumbuk 2 biji cili padi dan 2 biji bawang putih.. Kemudian masukkan 1 sudu sos tiram dan sedikit air + gula perang.. akhir sekali perahkan asam limau.. 


Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,


Resepi Kubis Bungkus Inti Ayam,  Chicken Cabbage Rolls, kuah pencicah thai, sos thai, kobis bungkus isi ayam,

Selamat Mencuba!

Post a Comment

5 Comments

  1. wah sedapnya....boleh cuba nnti

    ReplyDelete
  2. kalau guna kobis cina lagi best sbb dia lebih lembut...hehehe...tapi lain org lain selera kan

    ReplyDelete
  3. Menarik! Boleh cuba nanti hehehe.
    By the way, salam kenal dari saya jugak.
    Done follow =)

    ReplyDelete
  4. Sedap dan menarik ni tak pernah tgk org makan. Rajin betoi

    ReplyDelete