50 IDEA NAK UPDATE BLOG - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Monday, November 07, 2016

50 IDEA NAK UPDATE BLOG

Hai semua..


dunia blogger ni mesti selalu nak fikir everyday apa yang nak ditulis dalam blog kan? kadang tu sampai tak tau nak tulis apa. serabut nak fikir. haha. sama macam aku. ketandusan idea. so disini aku nak tolong korang create idea dari 50 topik yang aku cuba sampaikan nanti. aku nak tolong korang dan tolong diri aku sendiri. hahaha. 

1. OOTD (outfit of the day) -cerita apa saja yang korang pakai pada hari itu

2. Cara untuk hasilkan coffee yang sedap (lain dari yang lain)

3. Review something -buku, produk kecantikan, movie

4. Resepi kegemaran yang paling suka

5. A Day In The Life

6. Rahsia di sebalik nama blog

7. Apa yang ada dalam handbag

8. Tutorial pakai tudung/ makeup

9. Beauty wish list

10. Produk yang paling best yang pernah dicuba

11. 5 cara untuk gayakan pakaian

12. Tips untuk shopping

13. Rutin setiap hari sebelum ke kelas/ke pejabat

14. Aktiviti outdoor yang suka lakukan

15. Sesuatu yang funny

16. Tempat makan favorite yang paling sedap 

17. Binatang peliharaan - (cara jaga pets)

18. Lagu kesukaan/ ranking lagu terkini

19. Apa yang  dipelajari dari 5 tahun dalam berblogging

20. Favorite blog post dari rakan bloggers

21. Tips cara ambil gambar untuk masukkan dalam blog

22. Cara buat duit dengan blog

23. Koleksi barangan -tunjukkan pada blogger koleksi yang korang ada, handbag/ setem/ baju/ keychain

24. Share quote -kalau korang yang create sendiri lagi best!

25. Hobi -share dengan readers hobi yang korang suka buat 

26. Buat giveaway

27. Be negative -cerita dekat readers mengenai apa yang korang tak suka or something yang negatif

28. Siapa yang memberi inspirasi dalam dunia blog

29. 5 sebab kenapa perlu membaca

30. Makanan yang di ambil untuk breakfast

31. Majlis pertunangan/ Majlis perkahwinan -ceritakan pada readers mengenai majlis pertunangan korang. tak kisah la dulu ke bila pun. tb ke

32. Favorite tempat yang nak pergi

33. Sesuatu yang tak pernah diceritakan pada orang lain -tapi korang nak cerita kan dekat readers korang (secret la katakan) 

34. Satu resepi yang selalu di masak dalam sebulan

35. 5 benda/perkara yang disukai

36. Memori masa zaman sekolah -paling tak boleh lupa (bercinta ke gaduh ke)

37. DIY - buat la apa pun. botol jadikan tempat letak pensel ke. apa2 saja yang korang buat sendiri

38. Kalau dapat rm1000, apa yang akan di beli?

39. Pengajaran besar yang dipelajari dalam dunia blogging

40. WarnLipstick yang disukai 

41. Puisi/ Sajak/ Syair- segala karya korang boleh kongsikan pada readers

42. Negera/negeri yang telah dikunjungi -tips ke sana or something else

43. Tempat shopping yang disukai

44. Hari pertama masuk sekolah menengah (untuk blogger yang masih belajar)

45. Cerita gila-gila bila bersama kawan sekolah/kolej

46. Resepi Dessert

47. List kesalahan yang pernah dilakukan dalam tahun ini

48. 5 buah buku yang perlu orang lain tahu

49. Kenapa start buat blog

50. Perkara yang paling suka bila blogging


harapnya dapat membantu korang yang ketandusan idea. idea di atas hanyalah idea dari aku saja. korang boleh kebangkan supaya topik yang besar ke topik yang lebih kecil. create something new to your blog post!


27 comments:

  1. haah la banyak pulak idea lepas ni. hehe

    ReplyDelete
  2. Thanks untuk list ni. Banyak sangat idea nak menulis dalam kepala cuma kekangan masa dan jugak malas nak menaip je😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome! yep! betol tu. cuma kekangan masa yg x mengizinkan kekadang tu.

      Delete
  3. Nice tips busyra, lepasni kalau kena writer's block datang sini,hahaha.

    ReplyDelete
  4. Kalau bab blogging, hanya no 6 je pernah siqah buat. Hee. No 3 selalu buat :) Tq for sharing this busyra. Dah bookmark 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome siqah! hehe. bagus tu, ada jgak dlm list ni awk penah buat. kita sama2 tingkatkan penulisan okay.

      Delete
  5. Punya banyak yang boleh do kongsi di dalam blog..
    Bila nak menulis tu jadi blur terus..Last2 tinggal idea sahaja..

    Posting terbaru AM
    Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Panadol


    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mmg byk yg dpt kita tulis sebenarnya. tp sy pun blur jgk kdg tu. haha.

      Delete
  6. bagus entri ni.. boleh bagi idea untuk tulis blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cik itah! mudah2an berguna buat semua blogger

      Delete
  7. Wah.. Banyak idea nih. Thanks sis ☺

    ReplyDelete
  8. Awesome tips dik! Boleh guna idea ni lebih2 lg waktu ketandusan idea. :D

    ReplyDelete
  9. Huyyooo terbaikk la busyra.. Baru tak kering idea ni.. Leh create cabaran 30 hari ni dik.. hehehe

    ReplyDelete
  10. Okay... banyak idea boleh dikembangkan dari sini..
    Yang kak sha selalu buat no3.. sebab kaka sha suka buku.. filem dan drama.. hahaha..

    ReplyDelete
  11. Terbaik punya tip...thanks nak ambil satu tajuk boleh hehe

    ReplyDelete
  12. wahhh nice sharing .. tiba2 rasa ada byk benda nak dikongsikan hehehe .. BTW , yana balas kunjungan n follow back =)

    ReplyDelete
  13. Busyra!! Siqah datang lagi. Kali ni bawa tag bersama. Hehe. Siqah ada tag busyra dalam satu GA :) Ada masa jemputlah ye..

    http://www.siqahiqa.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html?m=1


    ReplyDelete
  14. Banyaknya list..haha..cuma tak sempat nak update satu entri pun..hahaha

    ReplyDelete
  15. thanks for the tips jemput singgah ke blog saya juga
    https://thisisme-38.blogspot.my/

    ReplyDelete
  16. sangat membantu mya dalam mencari idea untuk entri blog.
    terima kasih busyra

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved