#FoodWritingChallenge - Day 6: Best Recipe "Paprik Ayam" - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, December 10, 2016

#FoodWritingChallenge - Day 6: Best Recipe "Paprik Ayam"

Hai...


Best Recipe?? huhu.. susah betul #FoodWritingChallenge untuk hari ke 6 ni.. nak cakap best recipe tu tak da la. sebab main campak2 ja. hehe.. tak tau la sedap bagi tekak korang ke tak. tapi kalau nak ditanya tekak aku ni haaa memang selera aku!.. aku memang suka makan paprik ayam. lagi2 makan dengan nasi putih panas! so, entri kali ni nak share dengan korang resepi aku sendiri. mudah tapi mavelessss.. haha :p

Di bawah ni adalah resepi paprik ayam bersama sayur-sayurannyaaa!. hehe



Bahan-bahan:

1. isi ayam di potong dadu kecil
2. sos tiram -sesuka hati
3. sos tomato -sesuka hati
4. sos cili -sesuka hati
5. sos thai maggi -sesuka hati
6. 2 sudu besar cili kisar (cili kering)
7. 2 ulas bawang putih -ketuk2 sikit untuk ditumis
8. bunga gajung
9. kubis
10. lobak merah
11. tomato
12. cili padi dibelah 2
13. daun limau purut
14. garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak
2. masukkan bawang putih 
3. seterusnya masukkan cili kisar, sos tomato, sos tiram, sos cili dan sos thai maggi
4. masukkan ayam dan kacau beberapa minit dan masukkan air supaya ayam tadi betul2 masak
5. tutup kuali sebentar
6. seterusnya masukkan daun limau purut, bunga jagung, lobak merah dan cili padi (boleh masukkan sayur-sayuran yang lain)
7. masukkan kubis dan tomato (sayur yang mudah masak dimasukkan di akhir sekali)
8. masukkan garam dan gula secukup rasa.
9. siap! angkat dan sajikan!


selamat mencuba! nantikan entri last aku untuk #FoodWritingChallenge esok ye!! bai...

7 comments:

  1. Mai pun suka paprik, selalu order nasi goreng paprik tambah telur mata, tapi tak pernah bt sendiri, haha

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa. resepi pun bahan2 jenis senang cari. nak cuba la nanti :D

    ReplyDelete
  3. wahh..boleh cuba ni..thank for recipe..hari minggu ni nak wat ayam.paprik lah..huhu

    ReplyDelete
  4. sedapppppppppppppppppppppppppnyaaaaaaaaaa.... isk Unni nak masak special jgk malam ni!! hahahahaha

    ReplyDelete
  5. pergh tergugat iman itewww :3

    jemput singgah dan komen
    http://www.neezalife.com/2016/12/maha-2016-journal.html
    http://www.neezalife.com/2016/12/tips-kurus-dengan-lazz-susu-kambing.html

    ReplyDelete
  6. Sedapnya.. Yang campak-campak yu la best..

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved