Saturday, March 18, 2017

BLOGGER WAJIB ADA BUKU PLANNER!

Hai readers semuaaa!


entri kali ni aku nak share dengan korang betapa pentingnya planner untuk aku.. aku ni jenis yang suka catat apa-apa saja perkara dalam buku.. tak kisah la perkara tu senang nak ingat ke susah ke, semuanya akan di catat dalam buku.. sebab bagi aku even kalau benda yang remeh sekali pun, kalau time kita busy, confirm kita akan lupa jugak kan? manusia weh! mana ada semua benda akan ingat dalam satu masa.. so, bagi aku, planner memang sangat penting, especially pada semua blogger.. memang kita boleh ja tulis note dalam phone.. tapi tak kan sama kan dengan catat dalam planner/ note book? siapa setuju sila kenyit mata! hehe.. dan semestinya kalau planner yang lawa lagi semangat nak tulis kannnn.. rasa macam sayang gila dekat planner tu.. korang boleh rasa tak apa aku rasa. bila first time nak tulis dekat planner yang baru, rasa macammmm, arghhh sayangnyaaa. haha


boleh letak name card dekat bahagian dalam (name card tu aku buat free dekat website Pixajoy)

Planner tahun 2017 ni aku tak beli pun, aku dapat dari ayah aku.. dia dapat dari tempat kerja dia, tapi buku ni JKR pun dapat dari Kementerian Negeri Kedah. maksudnya semua jabatan kerajaan dapat la kot.. aku pun tak pasti.. then, bila dia tau yang aku ni jenis suka planner yang lawa macam tu.. terus dia bagi dekat aku.. katanya kalau dekat dia pun tak tertulis juga planner tu.. tengok-tengok sampai tahun 2018 still kosong macam tu ja. haha.. aku suka gila dengan planner ni, sebab kulit buku dia serius lawa! kalau kena air pun boleh lap lap gitu ja.. senang! and kalau dah tulis habis pun still boleh guna kulit tu, just tukar dengan buku dalam yang baru.. 


Bahagian dalam dia macam biasa la ada garis-garis. selain tu ada bahagian biodata dan kalender kosong yang kita boleh tulis note kita sendiri dekat situ..

apa yang aku akan catat dalam planner tu? first sekali aku akan bahagikan dulu topik apa yang nak ditulis.. contohnya macam tulis apa yang perlu dibuat time dekat office, tulis pasal blog (entri apa yang aku nak up untuk hari seterusnya, dan tentang financial aku setiap hari (duit keluar).. semuanya ada dalam planner tu.. mudah kan kalau semuanya tercatat dalam planner.. so, kalau lupa sesuatu benda yang semalam atau pun seminggu lepas, senang nak semak balik.. 


design yang cantik sebab boleh tutup macam tu (ada magnet penyambung untuk tutup bahagian buku).. selain tu kulit buku dijahit dengan kemas!


korang tahun 2017 ni ada planner ke tak? tak kisah la buat sendiri ke beli dekat kedai memana pun.. aku time study dulu selalu beli dekat kedai mr DIY.. hehe.. 

Share

Related Post

BLOGGER WAJIB ADA BUKU PLANNER!
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Keep in touch! Subscribe with your email to get the updates to your email inbox.

37 Readers ♥

Tulis Readers ♥
avatar
March 18, 2017 at 1:37 AM

Ada beli planner tapi sudahnya tak pakai pun.. hehe.. Tersimpan je dalam fail..

Reply
avatar
March 18, 2017 at 1:40 AM

mellya nak beli ritu planner bunga2 kat kedai buku, dia cakap habis. sedih betul huhuhu

Reply
avatar
March 18, 2017 at 2:18 AM

Cantiknya planner Busyra, mai ada blog Planner, tapi malu nak share kat blog sebab comot, tulisan tak cantik, dan tak kreatif,hahah.

Reply
avatar
March 18, 2017 at 4:04 AM

CCL pun ada buku planner .. tapi jarang ditulisnya

Reply
avatar
March 18, 2017 at 7:34 AM

Kak ana tak pernah guna planner. Teringin tp kalau beli mesti end up tak tulis sepatah pun. Ni lagi lah bila tak Kerj kan. 😅

Reply
avatar
March 18, 2017 at 8:41 AM

tak pernah pun ada planner ni.sebab tulis blog kadang tu on the spot je. sebab tu blog sendu tak management yg betul

Reply
avatar
March 18, 2017 at 8:41 AM

Akak dulu ada planner. Masa tu still a career woman kat office. Jadi banyak sangat yg ditulis. Memang useful sangat. Nowadays, since dah jadi fullyhousewife ni jarang mancatat dah. Masih lagi menulis dalam planner, cuma kurang sket la dari dulu. But, I agreed with you. Actually, bagus kalau kita ada planner. Sebab bukan boleh ingat semua pun kan? hehehe...

Reply
avatar
March 18, 2017 at 10:14 AM

Betul Busyra..buku planner ni memudahkan kita..catat apa yang terlintas kemudian rujuk semula..kak PC tak panggil buku planner..tapi buku poket doremon..hihihihi..sebabnya kadang ntah apa-apa kak PC catat..asal faham untuk diri sendiri..

Reply
avatar
March 18, 2017 at 11:53 AM

betul-betul...
wajib ade....
klu sudi meh la join segmen yg sedang berlangsung...
http://seindahcerita.blogspot.com/2017/03/segmen-bloglist-seindahcerita-by-nieyl.html

Reply
avatar
March 18, 2017 at 12:23 PM

unni ade.. tapi tulisan comot.. tp serius lawa buku planner.. kena ikut tip bursya ni, nk tulis entry apa nk up.. sbb bnyk sgt tak tau mana stu nk buat dulu..hihihii

Reply
avatar
March 18, 2017 at 9:14 PM

Duli2 time mrs pip kerja, mmg planner ni wajib..
Banyak sgt benda kena follow up...
Tapi sekarang, everything masuk dlm excel sheet ja la...

Reply
avatar
March 18, 2017 at 11:07 PM

betul pasal catat dalam phone taksama rasa dengan menulis. :D
BV pun ada planner, tapi sekarang rasanya lebih kepada journal XD

Reply
avatar
March 19, 2017 at 7:57 AM

Lala punya buku planner comel kecik je beli dkt daiso hehe.

Via: http://www.lalarahim.blogspot.com

Reply
avatar
March 19, 2017 at 9:31 AM

Ira pun ada planner catat pasal duit keluar masuk lah, perancangan cuti lah apa lah tapi takde lah planner secantik Busyra. Sanggup guna buku latihan rm 1.50 je sebab planner lawa-lawa sayang nak guna rela simpan hahahahha

Reply
avatar
March 19, 2017 at 2:28 PM

cantiknya warna planner dia. kalau adaa planner cntik2 confirm lgi semangat nak tulis dlm tu haha. baru je dpt planner dri fcc ritu

Reply
avatar
March 19, 2017 at 6:37 PM

Cik Renex pun memang suka buku planner ni. Sebab memang jenis pelupa.

Reply
avatar
March 19, 2017 at 10:42 PM

Yes..memang penting.. Cik Rose pun ada. Tapi dah sayang pula nak menulis sebab cantik colourful. Hihi. Macam mana nak buat ni.

Reply
avatar
March 20, 2017 at 3:31 AM

Masa kerja dulu TB ada buku planner ni.. Siap macam2 ada dalam tu. Sebab simpan jadual setiausaha sekali kat dalam.. Aish.. Dh mcm assistant setiausaha plak masa tu..

Reply
avatar
March 20, 2017 at 3:49 PM

setakat ni dah ada 3 buku planner...dua sayang nak tulis..hahaha....
buku planner ni sentiasa ada dalam beg..kalau ada apa² boleh terus notes kat buku tu

~ Kisahsidairy~

Reply
avatar
March 20, 2017 at 6:59 PM

Ada jugak beli planner. Tapi awal-awal je rajin tulis. Lepas tu tah mana tah letak planner nya :D

Reply
avatar
March 20, 2017 at 7:35 PM

ok, setuju. dah kenyit mata 😉 sy x yah beli planner, dapat yg saki baki planner yg parents dapat 😁 tapi x guna2 pun 😂

Reply
avatar
March 21, 2017 at 10:22 AM

dya akan gne buku planner bila nk g travel atau tgh travel..hehehe..

Reply
avatar
March 21, 2017 at 9:14 PM

Blogger bz mmg kene ade planner. Hehe..

Reply
avatar
March 22, 2017 at 10:28 AM

takde pun planner. sbb eca skrg apa2 tulis kat phone terus.hehehehe

Reply
avatar
March 22, 2017 at 12:18 PM

Adehh akak ada jugak planner tapi tak bertulis pown.. tak sempat dik oiii.. haduii..

Reply
avatar
March 22, 2017 at 3:32 PM

betul tu.. tak de planner memang pening gak a..

Reply
avatar
March 22, 2017 at 4:10 PM

Cantiknya planner busyra.. Akak ada tapi tak suka guna.. hehehe

Reply
avatar
March 24, 2017 at 1:41 AM

hahah syed tak boleh ada planner sebab tak suka la nak catat2 ni. leceh haha.

Reply
avatar
March 24, 2017 at 12:34 PM

setiap tahun kena ada planner tapi sayang nak conteng tapi akhirnya kena guna jugak utk kegunaan kerja kat ofis jer.. ;D

Reply
avatar
March 26, 2017 at 6:57 PM

masa zaman sekolah dulu suka la tulis mcm2 benda dalam planner. tak tau la jadi planner ke personal diary. dah besar ni pun still suka beli planner tp sayang nak tulis. sudahnya, terkumpul la planner yg dibeli tapi tak terusik. haha. i feel u sis!

btw, im a new blogger. kindly visit and follow my blog at rarasukahati.blogspot.com.
Thank you!

Reply
avatar
March 27, 2017 at 5:13 PM

saya one of planner addicts, saya started used planner masa belajar buat degree kat uitm shah alam. saya guna planner HObonichi Tecno Cousin... Saya ada share kat blog under label "planneraddicts"

Reply
avatar
March 29, 2017 at 11:28 AM

cantik planner tu.
mula-mula aje berkobar-kobar nak tulis lepas tu akak ntah ke mana planner pun entah kemana :)

Reply
avatar
March 31, 2017 at 6:02 PM

Mek haruslah ade planner :) Dua pulak tu. Satu office, satu personal. Yg personal biasanya mek akn copy jugak msuk phone. Yg ofis msuk kom ofis :)

Dlm planner personal akn tulis tarikh penting and ruang garis garis tu draf untuk mek up entry :)

Reply
avatar
April 1, 2017 at 7:49 AM

Orang macam busyra ni bagus tawww sebab pakar motivasi kata orang yang selalu dok kepit dengan buku catatan.. ni jenis memang orang yang ada impian dan cita cita ..ewahhh hii .. selalu taip dalam phone .. tak pernah nak guna planner hiii

Reply
avatar
April 3, 2017 at 1:00 PM

Cantik dan kemas planner Busyra :) Akak takde planner. Plan to have one tapi rasa macam tak berguna sangat je nanti. Dahlah update blog pun jarang sekarang. Tapi akak suka tengok blogger ada planner. Rasa tersusun je life korang :)

Reply
avatar
April 5, 2017 at 6:04 PM

Kemas buku planner tuu, Cantikk. Memang satu keperluan bagi blogger ada planner book. Tapi husniey punya selalu catat merata je, hehehehe

Reply
avatar
April 9, 2017 at 3:02 AM

Dulu ada lah banyak planner tapi sekarang nie ada planner pun sudahnya tak pakai pun.hihi =)



Reply