Ticker

6/recent/ticker-posts

Cara masak telur dengan betul dan sempurna

Hai.. 

korang mesti suka makan telur kan? ke memang tak suka? tapi ada bermacam cara untuk memasak telur. okay disini. aku nak share cara untuk masak telur dengan cara yang betul dan perfect!

Cara Pertama



Cara Kedua


 Cara Ketiga

Cara Keempat 

 Cara Kelima





























aku paling suka cara pertama. Scrambled egg!.. sedap gila. kalau ada resepi mcm mcd punya tu lagi sedap! korang prefer cara yang mana?

foto credit: google

Post a Comment

27 Comments

  1. scrambled egg sedap! MY favourite too. pastu suka jugak telur mata dan telur dadar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh telur dadar pun busyra suka jgk. haha.. sep sikit!

      Delete
  2. Husband mek suka fried egg. So kne blaja tu :)

    ReplyDelete
  3. Akak suka semua.. tambah kicap mesti lagi sedap.. scramble egg tu kalau tambah susu segar pun sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha aa akak. tambah susu mcm mcd tu. serius sedap kan.

      Delete
  4. terasa nak makan telur pulak tengok gambar sedap hahaha T.T

    ReplyDelete
  5. suka hard boiled egg. makan ngan kicap best :D
    takpun buat sambal n makan dgn telur rebus tu. best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan bv! aaa telur rebus ngn sambal mmg fevret busyra la tu. tapi busyra lepas rebus goreng pulak pastu baru masak sambal. sedap!

      Delete
  6. Kak PC ikut menu dik..kalau ada lauk2 lain dadar telur..kalau nak santai..yang first tu mmg pilihan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha aa pc scrambled egg mmg sedap! telur dadar tu slalu ada kalau lunch dkt umah. hehe

      Delete
  7. banyaknya jenis telur, hehe

    salam singgah dari blog www.neezalife.com

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. sama la unni. makan dgn roti pulak. erm sedap lah. tak trkata. hehe

      Delete
  9. AM kurang jelas dengan kaedah ke-4..
    Adakah perlu memasukkan telur selepas air mendidih ATAU
    terus masukkan telur semasa nak rebus air?

    Posting terbaru AM
    PETUA HILANGKAN JERAGAT DENGAN HABBATUS SAUDA


    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. busyra slalu buat bila air dah mendidih bru masukkan telur.. tapi ikut la mana2 pun boleh sebenarnya. kalau am masukkan telur masa rebus air tu, so kena kurangkan minit masa merebus tu. sebab telur dah lama kan dalam tu. selamat mencuba!

      Delete
  10. Akk suka poached egg dengan soft boiled egg....
    Huuu sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan. telur kurang masak tu yg bnyk khasiat. :)

      Delete
  11. nice tips.. thanks share. sy kalau telur ni main masa ja tanpa follow mana2 rules kikiki

    ReplyDelete
  12. Bagus entry adik ni. Gambar pun nampak professional gitu

    ReplyDelete
  13. scrambled egg letak blackpepper, yummy. tak pun teloq setengah masak, makan ngan kicap...

    ReplyDelete
  14. suka cara ketiga. anak2 suka scrambled. telur ni, kadang2 makan dgn nasik panas2 ada kicap, sedap dah tu.

    ReplyDelete