Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Frozen Hot Chocolate


Ya Allah.. sebut ja hot chocolate memang fevret aku! walaupun aku bukan penggemar makan coklat bar tu *macam cadbury. tapi kalau kau bagi hot chocolate depan aku. memang habis la jawabnya. nak nak pulak yang ada whipped cream yang banyakkk.. lamanya tak makan. arrgghh craving nya.

selalunya aku selalu beli ja dekat luar. tapi tadi tengok2 fb jumpa satu resepi ni. serius sedap! korang pun boleh buat sendiri. meh sini aku nak share dengan korang. nanti try tau bagi penggemar hot chocolate. aku bagi resepi yang frozen punya... let it goooo.. let it gooo.. lalalala.. hahaha :p




bahan-bahan:

1. 3 cawan ais yang dihancurkan
2. 2 cawan susu
3. 3 sudu besar serbuk koko coklat panas *aku sendiri pun tak tau, mybe boleh cari di supermarket.
4. 4 sudu besar sos coklat *yang dalam botol plastik selalunya ada, kat tesco pun ada
5. whipped cream
6. 2 sudu besar coklat parut *kalau beli yang coklat bar tu pun ok, then balik rumah parut nipis2

cara-caranya:

1. Letakkan ais, susu dan serbuk coklat panas ke dalam pengisar. Kisar selama 1 minit sehingga sebati 
2. Tuangkan sos coklat dikeliling gelas dan masukkan bahan yang di kisar tadi *resepi ni untuk 2 gelas
3. Letak whipped cream di atas 
4. Akhir sekali, taburkan coklat parut

foto credit: sah sah la google kan. aku belum try lagi resepi ni. hehe
Selamat mencuba! :)


Post a Comment

8 Comments

  1. Mai tak minat sgt ayaq manih manih ni, hahaha, tapi kalau dtg mood craving tak tentu hala tu memang cari la...buatlah nanti busyra...hihihi

    ReplyDelete
  2. yes boleh buat sndri da ni !! terus teringin subuh2 ni..hahaha

    ReplyDelete
  3. Mek nk try la. Igtkn kene letak dlm peti ais semalaman :)

    ReplyDelete
  4. Nyum.. Nyum nyum. Nasib baik mlm td dh mnum ice blanded choc. Kalau tdk.. Mau kempunan akak ni dik.

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaa... banyak dah jumpa cafe2 jual mcm ni..mmg sedap n puas hilangkan dahaga

    ReplyDelete
  6. Hahaha.. lagi cepat kalau beli nie.. nengok gambar tu pun dah ohsem..

    ReplyDelete
  7. ok da siap save resepi. ain ni peminat choc. wajib cuba buat sendiri. save duit sangat klo jadi. barang mahai sekarang huhu

    ReplyDelete