Macam mana nak ada semangat dalam berblogging?

sign up blog, cara buat blog sendiri, buat duit dengan blog, update sehari satu entri, community blogger, blogging,


Macam mana nak ada semangat dalam berblogging? | Hai, Assalamualaikum korang.. Huh soalan berat ni. Susah sangat nak jawab. Sebab busyra sendiri pun selalu hilang semangat. haha.. Kalau time x dak mood tu memang blog tak akan update. nak tengok blog sendiri pun malas.. Tapi busyra nak share 1 benda ni yang memang kalau kita amalkan, semangat tu akan berkobar-kobar nak menulis blog.


Ini pendapat busyra sendiri tau.. Lain orang lain pendapat nya. Masa bulan 2 haritu, busyra rasa nak delete blog ni. Semangat yang dulunya beria nak ada blog, hilang macam tu ja.. Busyra yakin mostly blogger pernah rasa macam ni. Tapi bila fikirkan balik tak jadi lah.. Penat tau aku bina blog ni dari dulu lagi.. "monolog sendiri".. 


Baca Ini : 50 Idea nak Update Blog

Baca Ini : 6 Perkara yang perlu dibuat pada 3 bulan pertama menjadi blogger


Bila rasa tu hadir, busyra cepat-cepat baca blog orang lain.. Busyra blogwalking. Ada blog yang sehari dia boleh update 3-4 posting.. Weyhhh mana dia dapat semangat macam ni? Sedangkan ada blogger yang dah ada anak pun boleh konsisten update kenapa tak aku? Busyra selalu motivate diri bila tengok semua tu. Blog adalah side income busyra. Sayang kalau tinggalkan macam tu ja. 


sign up blog, cara buat blog sendiri, buat duit dengan blog, update sehari satu entri, community blogger, blogging,

Sekurang-kurangnya update lah 1 post 1 hari.. Busyra cuba buat benda tu tapi kadang tewas.. haha. Idea tak ada tu biasa.. Sebab tu busyra kata tadi selalu lah blogwalking.. Dengan cara tu, kita bukan saja dapat timbulkan semula semangat tapi idea nak update post pun dapat. Bukan suruh copy paste sebiji sebulat entri blogger lain.. Tapi ambil topik mereka, kemudian olah menjadi entri sendiri, ayat sendiri dan cara penyampaian dari diri korang sendiri..


Siapa pun awak yang bergelar blogger.. Jom teruskan menulis blog, even terkadang semangat tu hilang seketika.. Jangan biarkan ia hilang selamanya.. Sedih tengok, blog yang dulunya busyra follow, sekarang blog dah pun tiada.. dah delete. 


7 Comments

  1. Sedangkan ada blogger yang dah ada anak pun boleh konsisten update kenapa tak aku? Hahahha. Kelakar ayat

    Kak akan update entri utk seminggu bila baby tidur 😂😂 bw bila ada masa terluang. Keep it up

    ReplyDelete
  2. Betul blog lama2 banyak yg dh delete. Sedih jugak semangat dorang hilang

    ReplyDelete
  3. hi dear..done follow jugak..
    hehe bagus kalau dapat maintain kan update 1 artikel setiap hari :)

    ReplyDelete
  4. Betul sangat, kadang semangat atau mood macam hambar. Itu yang jadi cabaran pada blogger nak hidupkan blog.

    ReplyDelete
  5. Betul tu , kadang kena ambil mood jugak . CCL pun tengah konsisten update entri paling malas pun 1 entri kena ada jugak . Blogwalking blog blogger lain pun kena jugak .

    ReplyDelete
  6. betul, hari tu waktu busy kerja mmg nak stop blogging dah, tapi syg sgt lama dah blog ni. bila bca blog org lain rsa la semangat sikit, hehe..skrang baru nak start blog balik, hehe..

    ReplyDelete
  7. Semangatt berblog. Rabia biasanya pernah la down tak nak teruskan menulis blog . Tapii semangatt kann . Soo teruskan semangat berblog tu . Sebab tu rabia akn tukar template blog .

    ReplyDelete
Post a Comment
Previous Post Next Post