Ticker

6/recent/ticker-posts

Cara buang background gambar guna Removebg.. Mudah sangat!

belajar photoshop, cara edit gambar mudah, remove gambar guna removebg, adobe photoshop,

Cara buang background gambar guna Removebg.. Mudah sangat!   | Hai korang.. entri kali ni busyra nak share satu website yang memudahkan kerja korang buang gambar background .. Boleh jimat masa untuk edit gambar dalam adobe photoshop atau illustration. Busyra bukan sekadar share tapi diri sendiri pun guna. Yang belum tau pasal website removebg ni jom tengok!


Okay, first sekali korang pergi ke website remove.bg .. klik button upload tu. macam gambar dibawah

belajar photoshop, cara edit gambar mudah, remove gambar guna removebg, adobe photoshop,


Busyra pilih gambar ni untuk remove background belakang dia..

belajar photoshop, cara edit gambar mudah, remove gambar guna removebg, adobe photoshop,

Kemudian, dia akan remove kan untuk kita. Gambar akan jadi bentuk png. Then, klik je download.. Haaa ini yang tak best sikit sebab saiznya agak kecil.. tapi okay lah kalau nak edit biasa-biasa kan.. Kalau nak saiz besar kena buat bayaran bulanan.. for me dah okay dah saiz yang dorang bagi ni.. tak perlu nak bazirkan duit untuk langgan. 



belajar photoshop, cara edit gambar mudah, remove gambar guna removebg, adobe photoshop,


Bila dah remove background, boleh la korang insert background cantik-cantik untuk buat quote! Mudah je kan? gambar dibawah ni busyra edit dalam photoshop.. Kalau korang berminat nak belajar nanti busyra ajarkan eh..


belajar photoshop, cara edit gambar mudah, remove gambar guna removebg, adobe photoshop,

Semoga bermanfaat buat semua!


Post a Comment

10 Comments

  1. Tq sharing Busyra, boleh try nanti ni

    ReplyDelete
  2. sangat bermanfaat dan berguna. Terima kasih Busyra.

    ReplyDelete
  3. removebg memang sangat berguna. Selalu guna kalau nak edit gambar untuk sekolah

    ReplyDelete
  4. Yesss, memang selalu guna! Memang sangat membantu untuk remove background hehehe

    ReplyDelete
  5. Guna remove background niemang sangat sangat mudaj . Sekali dua kali tekan je background belakang dah bole tukar dengan background baru

    ReplyDelete
  6. Pernah guna jugak tapi agak tak puas hati sebab pixel kecik dan kurang sharp. tapi memang mudah kerja. Untuk design biasa okaylah bak kata busyra. Tapi untuk urusan design guna HD berbayar tu lah better. Thanks share.

    ReplyDelete
  7. Memang sangat membantu untuk akak yang ambil gambar 'angkut' macam-macam dekat background :)

    ReplyDelete
  8. kak pun suka guna kat removebg ni, mudah ja nak buat :D

    ReplyDelete