TANDA-TANDA MOTHERBOARD LAPTOP ROSAK

Assalamualaikum..
entri kali ni aku nak kongsikan dengan korang tanda-tanda motherboard rosak. jangan buat perkara-perkara larangan ye pada laptop. sebabnya laptop aku dah jadi.. nak tahu cerita, baca entri ni laptop dah okay after 2 weeks. sebelum jadi sesuatu pada laptop korang, ambillah langkah awal untuk mengatasinya. 

sumber google

Jangan buat perkara ini: 

1. Jangan biarkan komputer korang panas melampau atau overheat terutama bagi laptop yang berprosesor   AMD. 

2. Jangan biarkan komputer korang ON berterusan tanpa menutupnya 24 jam kerana kegagalan kipas prosesor berfungsi akan membuat motherboard laptop korang terbakar. 

3. Jangan tumpahkan sebarang air di atas laptop anda terutama air yang berbancuh seperti kopi milo atau teh. kerana ia akan mengakibatkan kegagalan motherboard korang 

4. Jangan letak laptop korang di atas tilam atau bantal kerana ia akan menambah kepanasan komputer anda 

5. Jangan onkan Laptop korang di tempat berabuk kerana proses penyejukan laptop korang akan menyedut udara dari luar kedalam dan pasti membawa habuk melekat pada kipas dan hitsink laptop korang.

Bagaimana nak tahu Moteherboard komputer korang sudah rosak. 

1. Tak boleh on terus 

2. Boleh on tetapi tiada apa apa keluar pada skrin walaupun pada skrin luaran 

3. Ada tanda berkelip pada kekunci capslock komputer korang tapi tiada sebarang paparan skrin keluar 

Oleh itu, untuk mengelakkan kan moterboard laptop kita rosak, kita perlu lah menggunakan kipas luar untuk mengurangkan kepanasan laptop kita semasa kita ON laptop kita. 



credit to: http://komputerdananda.blogspot.my/

12 comments:

  1. selalu buat yang nombor 4. hahaha! nice sharing akak. sangat berguna untuk saya dan kawan-kawan lain yg baca entry ni :)

    ReplyDelete
  2. Good infooo ! Sebab pernah terjadi kat laptop sy, then hantar kedai asyik rosakkk je. kalau dapat kedai yang ok, takpe. ni dapat kedai yang lagi merosakkan laptop, so at the end. guna lappy lama. huuuuu. sedih.

    ReplyDelete
  3. thank share! haha selalu buat nombor 4 tu :p

    ReplyDelete
  4. pernah terjadi sekali.. btw, nice share akk! hehe

    ReplyDelete
  5. dulu akak selalu letak lappy atas tilam.. ye la sronok nak online sambil golek2..
    lepas tu ada terbaca kes tilam terbakar sbb laptop panas sngt.. terus lepas tu akan alas dgn benda
    yang boleh buat ada pengudaraan..

    ReplyDelete
  6. mukin dh masa nk tukar laptop baru tuuu., huhu2

    ReplyDelete
  7. btw.. CT dah post hadiah GA Sukaa Sukii ya.. harap hadiah selamat sampai..
    maaf lewat.. uruskan urusan arwah ayah sana sni baru ada masa nk post hadiah =)

    ReplyDelete
  8. tulah kan..paling selalu no.4 la.. yang JANGAN tu yang orang biasanya ada buat ..kena igt pasni
    btw tq for sharing :)

    ReplyDelete
  9. assalamulaikum... cik datang balas kunjungan n follow sini... maaf terlewat ya...

    ReplyDelete

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-