Zaman dulu lebih seronok blogging dari zaman sekarang

Assalamualaikum.

Blogging akan jadi seronok kalau itu memang datang dari minat sendiri. Aku mula blogging tagun 2010 lepas habis SPM. Time tu rasa bosan terus create blog dan terinspirasi dari kakak ku sendiri. Banyak yang aku belajar dari dia. Seronok sangat blogging ketika tu sebab ramai kawan blogger yang juga turut aktif. Saling komen antara satu sama lain. 



Sekarang nak dapatkan satu komen pun susah. Ye, aku sendiri mengaku yang diri sendiri pun kadang susah nak tinggalkan komen di blog orang even aku dah masuk baca. Ada satu masa pernah aku tengok balik entri-entri lama dan cari semula blogger lama, mostly semuanya dah bersara dari dunia blog. Ada tu yang blog pun dah tak wujud. 

Aku sendiri pun pernah rasa nak tutup je blog ni. Adanya blog kedua pun tapi masih sama juga tak aktif. Nak dapatkan follower baru dan viewer tersangatlah susah. Memandangkan sebuah blog perlu ambil masa satu hingga dua tahun supaya blog tersebut dapat di index oleh google.. 

Apa yang perlu dalam sesebuah blog adalah kerajinan dan masa. Bila kita rajin menulis, blog pun akan terus hidup. Blogger kak Suria Amanda dan blogger Azhafizah adalah inspirasi aku saat ni. Terinspirasi dengan sifat rajin diorang . Aku selalu je masuk singgah blog diorang even tak tinggalkan komen. 

Semoga aku terus rajin.
Reactions

Post a Comment

5 Comments

  1. Blog naik masa zaman laptop naik. Rata-rata yang ada blog, ada laptop, PC atau update dari mana-mana komputer. Bila zaman smartphone naik, ramai beralih arah. Itu yang terkesan. Lagi-lagi bila banyak media sosial yang boleh view kat phone je.

    ReplyDelete
  2. Marilah berblogging.
    Pelan-pelan.

    ReplyDelete
  3. Saya pun rinduuuu masa2 saat bloggers saling berkunjung ke blog teman2, lalu meninggalkan komen . Sebab skr memang susaaaaah sangat. Kecuali dia rajin lah BW ke tulisan teman2 lain, lalu dapat kunjungan balasan.

    Padahal saat kasih komentar di blog teman2, itu macam sedang mengobrol di dunia Maya 😄.

    Sebab itu saya belum bosan menulis di blog, update, lalu BW ke tulisan teman2 yg lain .hitung2 menambah kenalan dunia Maya

    ReplyDelete
  4. Blogging dulu-dulu memang lebih meriah compared dengan sekarang. Tapi blogging disebabkan minat akan lebih sustain despite not having that many comments or followers. Marilah kita teruskan minat kita!

    ReplyDelete
  5. Semoga blogspot terus kekal kerana banyak yang telah dikongsikan dan menjadi kenangan..

    ReplyDelete
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)