PENTINGNYA DISCLAIMER ATAU PENAFIAN DI BLOG


sebelum ini aku juga tak penah ambil tahu mengenai penafian di dalam sesebuah blog. mungkin bagi blogger yang dah lama berkecimpung dalam dunia blog ni sudah lali dengan istilah penafian. tapi bagi blogger yang baru berjinak-jinak dalam dunia blog belum tahu apa itu disclaimer ataupun lebih dikenali sebagai penafian. Penafian adalah penting bagi melindungi penulisan di dalam blog sendiri dari diambil oleh pihak lain. ketegasan perlu dinyatakan di dalam penafian agar pihak lain tidak sewenangnya mengambil hak milik penulisan pemilik blog. 

Penafian juga sebenarnya menambahkan rasa yakin untuk sesebuah blog dan menjadikannya sebuah blog yang nampak profesional dan berkeyakinan. Jadi bagi yang masih tidak meletakkan penafian di blog, bolehlah letak sekarang. lindungi blog anda dari segala macam kuman yang ada,. hehe

sebagai contoh penafian, aku ambil dari blog hasrulhassan.com:

"Disclaimer (Penafian)

Privacy

The owner of this blog (www.hasrulhassan.com) does not share personal information with third-parties nor does the owner store information is collected about your visit for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser’s settings. The owner is not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without permission.

Blog Comments

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to;
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually (including agency)

Terms and Conditions

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. "

penafian boleh digunakan dalam bahasa inggeris ataupun bahasa melayu, terpulang kepada pemilik blog itu sendiri. banyak lagi contoh penafian yang boleh di jadikan rujukan. korang boleh google ya. okay terima kaseh sebab sudi luangkan masa untuk membaca entri blog ini.. :)

1 comment:

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-