SURAH AL KAHFI - PERLINDUNGAN DARIPADA FITNAH DAJJAL

Assalamualaikum, salam jumaat..
mari sama-sama kita baca surah Al-Kahfi. 10 ayat saja. :)

 Untuk Mohon Pelindungan Allah SWT Daripada Fitnah Dajjal

Nabi saw bersabda : ”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

Disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada siang hari atau malam hari Jumaat sebagaimana pendapat Imam Syafi’i (Lihat Al-Adzkar oleh Imam Nawawi).

Seorang muslim yang menghafal sepuluh atau tiga ayat pertama dari surah Al-Kahfi akan terlindung dari fitnah Dajjal, atau siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dan sepuluh ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

Dalilnya adalah hadits dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)alhamdulillah .. 

8 comments:

 1. Perkongsian menarik.. Semoga ALLAH melindungi kita daripada fitnah Dajjal yang merupakan fitnah terbesar bagi manusia akhir zaman..

  ReplyDelete
 2. sama sama kita amalkannya..InshaAllah besar manfaatnya :)

  ReplyDelete
 3. Sama-sama kita amalkan. InsyaAllah dapat melindungi kita.
  Terima kasih atas perkongsian ini :)

  ReplyDelete

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-