Tuesday, November 03, 2015

AKHIRNYA DARI BLOGSPOT KE DOT COM

Assalamualaikum, hai korang!

ada yang perasan tak blog aku tak dapat nak buka semalaman? eh ada ka orang nak perasan.. huhu x pe la, yang penting, aku dah berjaya tukar domain. yeay! dah lama inginkan domain sendiri even blog aku ni tak ada la femes. haha. beli domain dah lama, dah 10 hari lebih, gunanya idok pun! sebab? tak tahu sebenarnya nak tukar domain ni. bila aku search kat google, kena ada manage DNS? apa tu? aku pun cari punya cari la dekat laman domain yang aku beli tu. tapi tak da pun. haihh, sebenarnya memang tak ada atau aku yang tak tahu nak cari. hihi. so, apa lagi sepanjang 10 hari tu aku berhubung dengan tuan punya syarikat yang aku beli domain tu. nak dijadikan cerita, whatsapp dia pun problem. sebab tu lambat proses berhubung. 


tapi alhamdulillah, aku minta tolong dia untuk selesaikan masalah aku yang tak tahu dimana keberadaan button manage DNS tu. haha. Lastly, dia boleh selesaikan masalah ni. button tu dah ada. jadi sekarang masa untuk aku pulak bertungkus lumus nak jadikan blogspot ke dot com. setting punya setting, ambil masa 24 jam jugak lah dekat setting tu bagitau untuk nak betulkan wayar2 yang tercabut ni. hehe. then, now! www.busyratakiyudin.com wujud dengan jayanya! tapi tak sampai 24 jam pun. dalam 15 jam macam tu ja. senyum panjang lebar ni kalau korang boleh nampak. :D mungkin aku saja yang ketinggalan untuk tukar domain ni. tapi tak apa lah kan. biar lambat asal selamat. hehe. slow slow. dan perlu di ingatkan bila domain dah berubah. maka bila orang tekan link blog aku yang lama tu, dah tak dapat akses lagi. sebab dah pakai baju. so, terpaksalah mula dari bawah.. 

ada sesapa berminat tak nak tukar domain? hee.. syarikat yang aku beli ni memang murah dan berbaloi. sebab setiap kali bila nak renew tahun depan. harga tetap sama. tak ada kenaikan. nak tahu dari syarikat mana aku beli. nantikan entri seterusnya. aku akan buat review pasal syarikat domain tu. 

okay! tq sebab sudi baca entri ni,, Assalamualaikum..

Share

Related Post

AKHIRNYA DARI BLOGSPOT KE DOT COM
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Keep in touch! Subscribe with your email to get the updates to your email inbox.

14 Readers ♥

Tulis Readers ♥
avatar
November 3, 2015 at 10:03 PM

Alhamdulillah selangkah maju ke hadapan...moga terus success..amin.

Reply
avatar
November 3, 2015 at 10:28 PM

Tapi entry lama still boleh buka kan? Tahniah awak... Tapi, kan nnti cer buat kelebihan berdotcom ni compared to blogspotdotcom.. deh deh :)

Reply
avatar
November 3, 2015 at 10:53 PM

Whooa tahniah sis! samalah serabut jugak haritu nak settlekan DNS tapi nasib baik dapat settlekan jugak baru boleh guna domain sendiri :D

Reply
avatar
November 4, 2015 at 12:15 AM

ya mawar. still bole buka, just ada sstengah yg problem jgk,, ha aa kan. idea bagus tu. tq mawar. :)

Reply
avatar
November 4, 2015 at 12:16 AM

tq shakir.. kan! susah jgk nak jadikan domain baru ni, hee

Reply
avatar
November 4, 2015 at 5:07 AM

tak sabar nak tunggu entry seterusnya....tahniah sis!

Reply
avatar
November 4, 2015 at 9:56 AM

bestnyaa da tukar domain.. hee Lissa belum ada rezeki tukar domain lagi.. InShaaAllah, akan datang :D

Reply
avatar
November 4, 2015 at 10:12 AM

wah..tukar dah?? mahal tak? huhu

Reply
avatar
November 4, 2015 at 4:34 PM

Wow. Tahniah, semoga brtambah sukses. :D

Reply