AKHIRNYA DARI BLOGSPOT KE DOT COM

Assalamualaikum, hai korang!

ada yang perasan tak blog aku tak dapat nak buka semalaman? eh ada ka orang nak perasan.. huhu x pe la, yang penting, aku dah berjaya tukar domain. yeay! dah lama inginkan domain sendiri even blog aku ni tak ada la femes. haha. beli domain dah lama, dah 10 hari lebih, gunanya idok pun! sebab? tak tahu sebenarnya nak tukar domain ni. bila aku search kat google, kena ada manage DNS? apa tu? aku pun cari punya cari la dekat laman domain yang aku beli tu. tapi tak da pun. haihh, sebenarnya memang tak ada atau aku yang tak tahu nak cari. hihi. so, apa lagi sepanjang 10 hari tu aku berhubung dengan tuan punya syarikat yang aku beli domain tu. nak dijadikan cerita, whatsapp dia pun problem. sebab tu lambat proses berhubung. 


tapi alhamdulillah, aku minta tolong dia untuk selesaikan masalah aku yang tak tahu dimana keberadaan button manage DNS tu. haha. Lastly, dia boleh selesaikan masalah ni. button tu dah ada. jadi sekarang masa untuk aku pulak bertungkus lumus nak jadikan blogspot ke dot com. setting punya setting, ambil masa 24 jam jugak lah dekat setting tu bagitau untuk nak betulkan wayar2 yang tercabut ni. hehe. then, now! www.busyratakiyudin.com wujud dengan jayanya! tapi tak sampai 24 jam pun. dalam 15 jam macam tu ja. senyum panjang lebar ni kalau korang boleh nampak. :D mungkin aku saja yang ketinggalan untuk tukar domain ni. tapi tak apa lah kan. biar lambat asal selamat. hehe. slow slow. dan perlu di ingatkan bila domain dah berubah. maka bila orang tekan link blog aku yang lama tu, dah tak dapat akses lagi. sebab dah pakai baju. so, terpaksalah mula dari bawah.. 

ada sesapa berminat tak nak tukar domain? hee.. syarikat yang aku beli ni memang murah dan berbaloi. sebab setiap kali bila nak renew tahun depan. harga tetap sama. tak ada kenaikan. nak tahu dari syarikat mana aku beli. nantikan entri seterusnya. aku akan buat review pasal syarikat domain tu. 

okay! tq sebab sudi baca entri ni,, Assalamualaikum..

14 comments:

  1. Alhamdulillah selangkah maju ke hadapan...moga terus success..amin.

    ReplyDelete
  2. Tapi entry lama still boleh buka kan? Tahniah awak... Tapi, kan nnti cer buat kelebihan berdotcom ni compared to blogspotdotcom.. deh deh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mawar. still bole buka, just ada sstengah yg problem jgk,, ha aa kan. idea bagus tu. tq mawar. :)

      Delete
  3. Whooa tahniah sis! samalah serabut jugak haritu nak settlekan DNS tapi nasib baik dapat settlekan jugak baru boleh guna domain sendiri :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq shakir.. kan! susah jgk nak jadikan domain baru ni, hee

      Delete
  4. tak sabar nak tunggu entry seterusnya....tahniah sis!

    ReplyDelete
  5. bestnyaa da tukar domain.. hee Lissa belum ada rezeki tukar domain lagi.. InShaaAllah, akan datang :D

    ReplyDelete
  6. Wow. Tahniah, semoga brtambah sukses. :D

    ReplyDelete

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-