Cara mudah buat Scrub Kopi untuk kecantikan kulit - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, December 10, 2016

Cara mudah buat Scrub Kopi untuk kecantikan kulit

Hai..


dekat instagram/ facebook sekarang ni macam pisang goreng panas pasal sabun kopi.. aku sendiri pun tertarik! hehe. cuma malas nak tukar sabun lain dah. korang ada cuba ke sabun kopi? best tak? eh! sebenarnya khasiat kopi memang bagus tau untuk kulit. banyak kajian yang mengatakan biji kopi memang masker untuk wajah dan dapat segarkan kulit badan. so, apa kata kita cuba buat scrub kopi sendiri. lebih banyak, lebih sihat, lebih menjamin. amboi kau! hahaha.. aku nak share cara yang sangat mudah nak buat scrub kopi. tiap2 malam korang boleh apply dekat muka tu! hehe.. buat banyak2 then simpan. esok pakai lagi. okay jom tengok! dengan gunakan 3 bahan saja.


Bahan-bahan:

1/2 cawan kopi
1/4  cawan gula perang
1/4 cawan minyak kelapa


Lepas tu korang mix ketiga2 bahan tu. pastikan simpan dalam bekas kedap udara dan gunakan scrub ni dalam tempoh 2 minggu saja. lepas dari tu better buat baru. sebab dah tak fresh simpan lama2. senang sangat kan? sambil tengok tv pun boleh buat! haha :p nak sapu dekat muka tu seminggu sekali pun boleh, nak sapu hari2 pun boleh. semua ni ikut pada kerajinan korang sendiri. hehe

Bau aroma kopi ni memang dapat menenangkan jiwa sekejap. time korang tonyoh2, tenyeh2 dekat muka tu jangan kuat sangat tau. nanti rosak kulit muka. tapi kalau nak letak dekat badan haaaa tonyoh la semampu mungkin. sental bagi habis! haha..


Manfaat Kopi untuk Kecantikan:

1. mencegah dan mengurangi kerutan di kulit
2. menghaluskan kulit
3. mencegah timbulnya jerawat
4. melembabkan kulit
5. membantu menghilangkan sel kulit mati
6. menghilangkan bau badan
7. menghilangkan selulit
8. menetralkan kulit yang teriritasi
9. memberikan nutrisi pada kulit


senang cakap nak cantik, nak kulit sihat, kena rajin! selamat mencuba! :)

9 comments:

  1. Wahh.. senang je.. boleh Cuba ni...

    ReplyDelete
  2. Selalu beli je busyra, thanks tips ni, bolehlah try bt sendiri nanti, minyak kelapa je kena cari esok.

    ReplyDelete
  3. Macam busyra jugak tak nak tukar sabun dah hii. Tapi kalo nak sental kat badan ok kot kalo kat muka tu,, kena hari2 sikit ,,kulit muka sensitif.. lagipun minyak kelapa ni mahal sikit kan

    ReplyDelete
  4. Cik renex mmg pkai scrub kopi.nk try wat sendiri pulak

    ReplyDelete
  5. rajin busyra ni.. tak pnh cuba buat sndri takut klaut jadinya.. huhhuhu

    ReplyDelete
  6. Popular dah sabun kopi ni kan dik.

    ReplyDelete
  7. ingatkan nak beli je tapi senang je nak buat eh!

    http://www.erinazmir.com

    ReplyDelete
  8. aa kan. same la dengan sabun kopi tu. yg ni lagi ok sbb natural :)

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved