GOOGLE ADSENSE TERIMA PERMOHONAN UNTUK KALI PERTAMA

Assalamualaikum, hai..


hari ni nak borak dengan korang pasal google adsense.. aku pasti yang korang semua memang familiar dengan google adsense sejak korang jadikan diri korang as blogger kan.. hehe. skemanya ayat aku,. :p aku sebenarnya belum tahu sepenuhnya pasal google adsense ni, setakat ilmu cetak yang aku ada belum cukup memadai nak cakap pasal adsense.. yang aku paham tentang Google Adsense ialah sebuah website pengiklanan online yang dikuatkuasa oleh Google sendiri.. so kalau kita as blogger nak cari duit lebih dengan berblogging, bolehlah apply Adsense ni.. macam mana caranya nak dapatkan duit? korang just letakkan banner iklan Google Adsense di blog masing-masing, then bila ada readers yang masuk dan klik iklan korang tu, automatik korang akan dapat duit.. best kan? 

Alhamdulillah Google Adsense dah terima permohonan aku weiii... hehe.. seronok lebih kau busyra! saja nak happy, nak senyum senyum sendiri.. sepanjang aku berblogging since 2010 sampai lah tahun 2017, aku tak pernah cuba sekali pun untuk mohon Google Adsense.. aku just banyak membaca blogger-blogger lain tulis tentang Adsense ni., teringin tu teringin jugak, cuma mungkin masa tu tak terasa nak buat duit sendiri lagi.. sampailah 10 Februari 2017, aku try untuk mohon.. dan alhamdulillah 4 hari kemudian, google hantar email cakap dah approved! thank you google! sebab sudi terima blog buruk aku ni.. so pada 14 Februari 2017, iklan-iklan dari google dah pun keluar dalam blog aku. happy nyaaa!


sebenarnya takut google tak terima dan tolak permohonan aku ni.. tapi sebaliknya. sebab tu sayang lebih dekat google dari yang lain! hehe :p berita ni tak berapa nak happy lagi berbanding dengan blogger di luar sana yang dah terima surat dari Google Adsense! itu lagi happy.. terima surat macam mana tu? Okay macam ni, permohonan Adsense ni banyak fasa tau. first diterima dekat email, then nanti kalau korang dah dapat $10 USD, barulah terima surat pengesahan dari Adsense.. so, aku ni lambat lagi la nak dapat surat tu, sebab baru start.. doakan aku untuk dapat kumpul sampai $10 USD! :) sekarang berapa? hahaha. sekarang baru $0.57 USD! sikit sangat.. dah 4 hari dah bersama Adsense..

korang mesti dah banyak kan? berapa? share la sikit.. :p if yang belum apply, boleh la apply ye.. dari kita asyik berblogging, apa kata kita kumpul duit tabung.. macam mana nak apply? pergi dashboard, then dekat tepi sebelah kiri ada tulis "Earnings".. ha tekan situ.. ia sebaris dengan posts, stats, comments tu... selamat mencuba untuk melamar Adsense! :) nanti boleh la share dengan blogger lain tentang cerita Adsense korang..

37 comments:

  1. Busyra, mai dah lama apply tapi dia duk kata ni ja dari dulu, Your AdSense account is awaiting approval. Cara salah ka macam mana ni T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai apply bila lagi tu? pelik jgk, lamanya nak approve.. cuba mai hantar email dekat google Adsense tanya pasal ni.. kalau mai tekan dekat "earning" dah mmg betul dah cara mai tu.. InshaAllah nnti Adsense approve.. mybe ambil masa sikit kot..

      Delete
  2. Wah bestnya. Tahniah Busyra. Kak ana tak lepas2 lagi pun. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq <3 ..xpa kak ana, cuba lagi k.. InshaAllah nanti Adsense approve :)

      Delete
  3. Tahniah3x,...... syabas! :D Awa kena betulkan sikit lagi lepas tu baru boleh request balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq awa :) ye, chaiyok2.. InshaAllah nnti Adsense approve awa punya k..

      Delete
  4. menarik, tahniah sbb berjaya dpt Google Adsense

    ReplyDelete
  5. waw! best jugak.. nak cuba la.. kot2 diterima.. kehkehe

    ReplyDelete
  6. tahniah :) nak try jugak tapi blog pun tak best hahahhah

    ReplyDelete
  7. x pernah apply lagi, tp kengkadang rasa nak apply 😄 boleh letak iklan involveasia sekali dgn adsense ni?

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..
    Tahniah Busyra, semoga diluaskan lagi pintu rezeki..

    ReplyDelete
  9. Wahhh bestnya Busyra! Siqah tak approve lagi. Boleh renew ke permohonan? Huhu

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, tahniah Busyra.. Sy punya tak lepas2 pun huhu

    ReplyDelete
  11. Tahniah Busyra!

    Hmmm, saya belum ada rezeki lagi. Application disapproved. Mungkin ada beberapa perkara yang perlu diperbetulkan kot.

    ReplyDelete
  12. tahniah!!
    sy dh byk kali apply tp xpenah dpt..

    ReplyDelete
  13. Ehem Ehem... Wahh Tahniahh dah boleh beradsense .. Dulu amer . dari january 2016 apply adsense. Kena reject... cuba lagi reject. ok give up................. mendiam dari dunia blog sampai lah oct.16. Mula berblog, mula buang entry yang merapu tak sampai 200pp tu seperti wordless wednesday. Then cuba apply lagi, reject. sebab dlm post banyak sangat gambar. dia nak at least 3 4 gambar dalam satu post. so terpaksa buang gambar dalam post. then apply. then pertengahan bulan 11 tu jugak... Adsense approved. Barulah tak tinggalkan dunia blog haha :D

    ReplyDelete
  14. Tahniah... bestnya :) Nak jugakk !

    ReplyDelete
  15. wahh tahniah busyra...dah 4 hari jalan 0.57 satu yang menarik tau.patut dibanggakan,irda lama jugak dah approve,tapi sampai laa ni,takde iklan keluar pun..huhu ntah celah mana tah dia letak iklan,atau approval kedua tak success tak tahulah,,hhemm

    ReplyDelete
  16. wow tahniah
    anum singgah n follow back
    keep in touch

    ReplyDelete
  17. Wahh tahniah. Blog CR application disapproved. Sedihh. Kena ubah sikit n buang post2 lama kot.

    ReplyDelete
  18. wahhh tahniahhh!! teruskan berblog!

    ReplyDelete
  19. Wah tahniah... cepatnya approved... mungkin dah cukup syarat kot...

    ReplyDelete
  20. Tahniah busyra! bestnya dah diapprove oleh adsense :')

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah, Tahniah!
    Mrs. A dah banyak kali apply memula katanya tunggu sedang review.
    Pastu sent email lagi reject huh! sedeh!!!

    ReplyDelete
  22. Thniah ! Mek pernah try apply skali tp tk dpt. Pastuh mls dh nk apply :) Ape ape pon keep supporting each other :)

    ReplyDelete
  23. Sekejapnyaa busyra.. boleh approve .. ..dulu lama sangat nak kena approved... tahniah busyra... kena sabar tawww adsense.. ni pon baru sekai jer cash out. .hiii. Nak cash out kali kedua . X taw la bila sebab sikit sanbat sehari... ..terasa nak tukar ke domain .. sendiri macam takut huu

    ReplyDelete
  24. Tahniah busyra.. selamat beradsense.. sikit - sikit lama lama jadi bukit... .dah pernah cash out sekai jerr ni. Nak kali kedua x taww lah bila lagi... hiii.. menghitung hari lah jawabnya.. .. hiii

    ReplyDelete
  25. congratz Busyra ... Nadia Adsense dah dpt approve dah , dah letak adsense dlm blog.

    Last yr Nadia tukar template baru terus dah tak bleh letak dlm blog Nadia tak tahu apa masalahnya.

    Dah email google tapi no reply from them . Sedih =(

    ReplyDelete
  26. Tahniah.. moga murah rezeki. Saya nak mula nak up dah. Sikit2

    ReplyDelete

Penafian

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

-Busyra Takiyudin-