RESEPI AIR ASAM CILI KERING GORENG - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, August 19, 2017

RESEPI AIR ASAM CILI KERING GORENG

Hai semua..

Tadi scroll punya scroll facebook, tetiba nampak kawan sekolah busyra share resepi air asam cili kering goreng.. fuhh! merecik.. hehe.. memang busyra sendiri belum rasa tapi bila tengok dia post di instagram dan facebook memang memukau jiwa! haha.. sememangnya kawan busyra suka memasak.. kita yang tengok ni la yang terliur.. jangan cakap lepas korang tengok pic ni korang tak terliur ehhh.. aku nak share pic banyak-banyak sikittt.. :p 


Boleh ikut step di bawah ye..

1. Goreng cili kering.. Kemudian tumbuk cili dengan garam dan belacan.. (ikut sukatan masing-masing)


2. Hiris nipis bawang (dalam 2-3 biji) *ikut selera masing-masing.. kalau suka bawang boleh masukkan banyak


3. Ini adalah cili kering tadi yang telah siap ditumbuk


4. Angkat cili kering yang telah ditumbuk dan masukkan sedikit air ke dalam lesung batu..


5. Masukkan air cili kering tadi ke dalam cili kering dan bawang.. kemudian masukkan 3 atau 4 sudu cuka (boleh tambah kalau korang suka masam2).. seterusnya masukkan sedikit gula, boleh tambah aji jika perlu..


6. Gaul semuaaa dan siapppp! sedia untuk dimakan dengan apa saja. penambah selera makan.

Selamat mencubaaa!

6 comments:

  1. serius telan air liur. sedap nie kalau makan utk cicah ayam panggang :D

    ReplyDelete
  2. Makan dengan nasi dan ikan goreng panas-panas pehhhhhh

    ReplyDelete
  3. amboiii kemainnn! nasib baik ai tak terliur hahahahha.

    kc tag honey cayang busy kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/segmen-bloglist-sept-okt-by.html ;)

    ReplyDelete
  4. terimakasih atas informasinya, jangan lupa kunjungi link kami
    di https://goo.gl/1kb9V2

    ReplyDelete
  5. wah , menariknya , selalu guna cili padi , ini guna cili kering ,, ccl akan cuba dan mesti cuba tq share resepi

    ReplyDelete
  6. wahh kecur air liur duk tengok gambar!

    jemput follow blog baru gee

    www.sisgee.com

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved