3 TIPS AMBIL GAMBAR MAKANAN UNTUK MANA-MANA KAMERA! - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, April 28, 2018

3 TIPS AMBIL GAMBAR MAKANAN UNTUK MANA-MANA KAMERA!

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

3 TIPS AMBIL GAMBAR MAKANAN UNTUK MANA-MANA KAMERA! Hai gaisss. Lama busyra tak share pasal tips fotografi pada korang. Busyra pun still belajar cara nak snap pic bagi cun. Sebenarnya kan tak kisah pun guna phone apa, asalkan korang tahu caranya. Yelah kalau korang guna kamera phone yang sememangnya mahal itu satu advantage la orang kata kan. Tapi jangan risau bagi pengguna phone biasa, jom busyra share tips ambil gambar makanan yang ohsem!

1. Lighting

Kunci utama untuk gambar cantik adalah lighting. Ambil gambar ditempat yang cerah, baru akan nampak gambar tu jelas dan menentukan kualiti gambar yang kita ambil.. Boleh ja korang nak beli lampu untuk nampakkan cahaya tapi bagi busyra pencahayaan dari luar/cahaya semulajadi adalah paling cantik.

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

Bukan mudah sebenarnya nak ambil gambar. Apa yang busyra tau, nak gambar yang cantik kita kena tengok lighting dari 3 aspek iaitu belakang, depan dan tepi. Cahaya dari ketiga-tiga sudut ni penting tau. Sebagai contoh kan, korang perasan tak kalau korang ambil gambar akan nampak bayang dekat mana-mana bahagian? Itu maksudnya lighting tak cukup la tu. hehe

2. Angles

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

Untuk belajar bab angles pulak sebenarnya ikut kreativiti masing-masing.. Asalkan cantik dan sedap mata memandang dah cukup okay.. Sekarang ni kan famous ambil gambar dari atas ke bawah (flatlay).. Nak tahu lebih lagi pasal flatlay, boleh baca DISINI ..

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

Busyra pun tak ada la pandai mana. hehe. masih belajar dan terus belajar. Angles ni tak semestinya dari arah atas saja. Ambil dari bahagian tepi pun cantik.

3. Guna Props

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

Tambah beberapa props lain semasa ambil gambar. Sebagai contoh, korang boleh tambahkan sudu atau garfu untuk mencantikkan lagi gambar tu. Barulah orang lain tengok macam wauuu cantiknya visual gambar ni. Tapi ingat tau nak guna apa-apa props kena tengok juga adakah ia bersesuaian dengan konteks utama yang kita..

tips ambil gambar, food photography, camera, edit photo, flatlay, pencahayaan, angles, props gambar, snap pic, tips,

Ada juga yang busyra tengok sesetengah gambar tu, elemen utama adalah roti bakar then props tambahan letak madu ataupun coklat bar. Memang cun melecun!

Itulah 3 Tips utama ambil gambar makanan dan yang selebihnya korang kena edit sikit-sikit. Selain dari tu kan, masa korang ambil gambar cuba korang set time supaya pic tak bergegar..

Semoga tips ini bermanfaat buat semua. :)

12 comments:

  1. waaahhh terima kasih Busyra sharing.. sy pun x tau pasal angle mcm mana nak ambik huhu .. perlu belajar lebih lagi

    ReplyDelete
  2. Kak shaz tgh usah blaja ambik gamba cun2.. hehehe... btw tq tips nya...

    ReplyDelete
  3. Wahhh gud info. Thanks for sharing ye

    ReplyDelete
  4. thanks for sharing this, memang sekarang tengah belajar lagi cara nak ambil gambar

    ReplyDelete
  5. good tips Busyra..jadi blogger ni mmg selalu ambil gambar tapi kekdg tu teruk outcome dia..tapi tak pe..cuba tetap cuba utk mendapatkan yg terbaik..hehe

    ReplyDelete
  6. Busyra, Kak Siqah, memang idola flatlay.
    Yana idola gambar permandangan.

    Phewwww, kena beli prop ni terutamanya alas gambar yang putih.

    ReplyDelete
  7. kak ana selalu prob bila nak snap pic makanan. kadang tu sampai tak tahu mana angle yang baik. tq for the tips.

    ReplyDelete
  8. thanks share tips ni busyra..kalau akk amik gmbr mknn msti nmpk byg2.kena praktice lebih ni.hee

    ReplyDelete
  9. Yes. Setuju dengan semua point Busyra <3 Bab ligting paling diutamakan. Hihi

    ReplyDelete
  10. NIce lah! memang kena cahaya yang cukup disamping sudut yang yg kita rasa cantik. Kadang bila nampak semua cantik. Semua pun nak dipost. HAHAH! selalunya kita ada masalah bila nak guna props. Macam2 nyang nak diletak. Lepas tuh pening sendiri. HAHAH!

    ReplyDelete
  11. Wow...good sharing. Boleh apply nnti...

    ReplyDelete
  12. rabia bab ni tak pandai sgt.tq for sharing

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved