CARA MENGATASI GAMBAR THUMBNAIL YANG TIDAK MUNCUL DI BLOG - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, June 02, 2018

CARA MENGATASI GAMBAR THUMBNAIL YANG TIDAK MUNCUL DI BLOG

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,

CARA MENGATASI GAMBAR THUMBNAIL YANG TIDAK MUNCUL DI BLOG | Hai semua. Baru-baru ni busyra ada fix kan blog akak busyra yang mengalami masalah gambar thumbnail tidak muncul di blog. Dalam coding ni kita kena try and error. Jadi busyra try google satu persatu tutorial di google. Finally, jumpa jugak solution nya! So, jom tengok cara-cara mengatasinya.. Mudah ke susah.

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,
Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Tidak Muncul

Pening juga fikirkan. Masalah slider dibahagian bawah header ni ada bermacam jenis. Ada yang gambar langsung tak keluar dan ada yang position gambar keluar tapi hanya tulis "No image available"..

CARA PERTAMA

1. Sila pastikan gambar yang di upload adalah dari file komputer korang sendiri. Ia bukan dari "from a URL". Rujuk pada gambar di bawah.

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,
Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Tidak Muncul

2. Pergi pada bahagian Setting > Other > Site Feed > Allow Blog Feed > Pilih "Full".. Rujuk pada gambar di bawah.

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,
Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Tidak Muncul

3. Selepas dah buat kedua arahan diatas, korang boleh try review blog. Kalau menjadi Alhamdulillah..

CARA KEDUA

1. Mengubah https kepada http di bahagian HTML sebelah "compose" di entri post. Rujuk pada gambar di bawah.

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,
Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Tidak Muncul

2. Buang huruf "S" pada setiap ayat https..... sehingga menjadi http saja. Kemudian klik save. review blog korang. Jadi ke tidak.

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,
Cara Mengatasi Gambar Thumbnail Tidak Muncul

Selesai.. Harap dapat membantu korang yang ada masalah yang sama ye. Okay, kita beralih pada header blog Mrs Cikguhttps://ummuqaseh.blogspot.com .. Busyra buatkan untuk akak. Just simple seperti yang dia nak. Jemput korang follow blog akak busyra. Dia tak aktif sangat sekarang ni tapi still minat dalam berblogging. Busyra kenal dunia blog pun dari dia! Time ada masa dia akan update. 

tutorial blog, gambar thumbnail tidak muncul, cara mengatasi, header blog, blog, blogging, tutorial, thumbnail image,

Semoga Bermanfaat buat semua.

Sumber Tutorial: http://www.contohblog.com

19 comments:

  1. alamak memang tak faham le kalo kena buat sendiri surrender bab2 coding ni.. memang kena mintak tlg kat orang..

    ReplyDelete
  2. sha memang akan upload gambar haha dulu suka jugak dari url tapi bila gambar dari url yg kita copy tu dipadam or diprivate terus takdak gambar

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sha. sbb kalau website yg kita upload gambar tu dah tak ada. habis la kita punya entri. gmbar pun akan kosong jgk.

      Delete
  3. gambar thumbnail tu mcm mne? gmbr yg uppload dari pc bukan gambar thumbnail kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gmbar thumbnail tu mcm gambar di slider blog kita. ye. pastikan diupload dari pc sendiri bukan dari mana-mana url google. kalau nak ambil gambar google jgn copy link dia tp save gambar.

      Delete
  4. Tu la gambar takleh add guna url nanti tak muncul...thanks untuk tips yg lain...

    ReplyDelete
  5. Terima kasih Busyra .Sangat bermanfaat.

    ReplyDelete
  6. wahh kakak busy pun blogger ye? okay nak follow lahh. nak berkenalan dengan kakak honeyyyy ite ni hewhewwww

    ReplyDelete
  7. Nice sharing Busyra, nanti boleh try rujuk cara ni

    ReplyDelete
  8. So memang kena save as pic dulu lah kan dlm hp atau pc. Then upload dari sana?

    ReplyDelete
  9. oh..baru tau pasal ni busyra..patutler kekadang gambo tak keluar ek..

    ReplyDelete
  10. jemput singgah ke blog
    https://nurulnajihah38.blogspot.ccom

    ReplyDelete
  11. thanks 4 sharing ni
    done follow blog mrs cikgu

    ReplyDelete
  12. bagus tutorial ni. ada juga kalau thumbnail dlam slider tak keluar disebabkan tak pilih label atau silap coding.

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved