RESEPI IKAN GORENG SUMBAT SERAI SIMPLE - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Wednesday, July 11, 2018

RESEPI IKAN GORENG SUMBAT SERAI SIMPLE

ikan goreng sumbat, ikan kembung, serai, mudah dan simple, ikan goreng sumbat serai,

RESEPI IKAN GORENG SUMBAT SERAI SIMPLE | Hari ni busyra nak share resepi ikan goreng sumbat serai simple tapi sedapnya boleh tambah nasi 2 ke 3 kali. hehe. Betul ni serius. tak percaya, esok acik-acik, akak-akak try la masak.. Bahan-bahannya pun sangat mudah dan untuk bahan utama ikan tu tak kisahlah ye korang nak guna ikan apa pun asalkan ia sedap!

Bahan-bahan:

1. 4 ekor ikan kembung (belah belakang)
2. 1 biji bawang besar
3. 2 biji cili besar merah
4. 2 biji cili padi merah (kalau nak lagi pedas boleh tambah ikut selera sendiri)
5. 1 batang serai (dihiris halus)
6. Gula dan garam secukup rasa

ikan goreng sumbat, ikan kembung, serai, mudah dan simple, ikan goreng sumbat serai,

Cara-caranya:

1. Tumbuk kasar semua bahan no 2 hingga no 4.
2. Kemudian bahan tumbuk tadi digaul dengan serai, gula dan garam

ikan goreng sumbat, ikan kembung, serai, mudah dan simple, ikan goreng sumbat serai,

3. Sumbat dibelakang ikan dan goreng dalam pans yang tak melekat (letak minyak sikit, jangan banyak tau!)

ikan goreng sumbat, ikan kembung, serai, mudah dan simple, ikan goreng sumbat serai,

Selamat Mencuba!

6 comments:

  1. letak daun pisang mesti bertambah nasi bila makan

    ReplyDelete
  2. aaaaaaa busyra, bw mlm2 ni lapar. huaaarrrgggggg

    ReplyDelete
  3. Kalau kak ana kena ada sambal cili kicap tu. Boleh berpinggan makan. Huhu

    ReplyDelete
  4. Pergh!! Sedap ini.. Ratah je pun best..

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved