KOPI HUTAN, BUKIT BENDERA PENANG | HIDDEN PLACES

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

KOPI HUTAN, BUKIT BENDERA PENANG | HIDDEN PLACES | Assalamualaikum semua. Lama rasanya busyra tak update blog, adey rindu sebenarnya tapi apa kan daya perasaan malas tu lagi tinggi dari rajin. hihi. Lagi satu yang buatkan emosi tak menentu kesnya link blog still tak dapat share di fb dan ig. huh! 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Minggu lepas busyra ke Penang dan singgah di Kopi Hutan, Bukit Bendera. Harini ada sedikit kerajinan nak update. Sebelum ni memang pernah dengar pasal Cafe ni cuma tak sampai-sampai. Kali ni pergi Penang memang kena naik tak kisah apa jadi. haha. Nasib tak salah buat pilihan. Sumpah best! 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Okay busyra story dari first naik Bukit Bendera k. Tiket nak naik atas RM6/ orang. Busyra tak tau kalau student harga dia macam mana. maybe murah lagi. Kami naik 6 orang. Total RM36. Naik tu tak sampai 10 minit pun dah sampai di atas. Dekat atas tu macam-macam ada, suasana memang cantik. Walaupun panas tapi tak rasa panas sangat. Faham tak maksud I. haha. 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Eh sempat lagi la buat inai dekat sini. RM10, boleh pilih design yang kita suka. Dekat atas ni ada macam-macam jenis kedai cuma kami kan nak naik ke Kopi Hutan jadi tak singgah pun makan kedai di sekitar situ. 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Tujuan utama kami naik ke Bukit Bendera adalah sebab nak ke Kopi Hutan. tanpa lengahkan masa kami terus ambil buggy untuk naik ke atas sana. RM6/ orang. Satu buggy RM30. Pandai-pandai la kalau korang nak naik ni. Jangan pulak naik 2 orang. rugi!

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Kami sampai naik ke sini ambil masa lebih kurang 10-15 minit. Seram jugak naik buggy, sebab kawasan berbukit. Alhamdulillah sampai jugak kami. Suasana di sini tersangat lahhhh best! busyra suka tempat macam ni. Sunyi, tenang dan nyaman. Warna hijau daun pokok boleh relaxkan mata kita. Tempat ni nak kata sejuk tu tak sejuk sangat dan tak panas. Di kawasan sekitar sini ada rumah orang tau. Tapi rumah orang have have la. hehe. Rumah semua besar-besar. Ada kelebihan dan kekurangan kalau buat rumah disini. Tapi entah kenapa busyra rasa lagi banyak kekurangan dari kelebihan. haha.

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Orite kami sampai terus order air kopi 4 cawan, air coklat dan roti. Satu cawan RM8. Komen busyra pasal air kopi, rasa dia kalau tak campur gula dan creamer pahit! sama macam kopi yang kita pernah minum di hotel. Busyra tak tau apa yang membezakan dia dengan kopi yang lain, kata mereka kopi ni adalah campuran dari 5 negara. Tak pulak I tanya banyak-banyak. haha. But apa pun rasa kopi, busyra still suka sebab kalau orang suruh pilih kopi atau milo. of course kopi! 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Sorry guys banyak gambar orang dari kopi! haha :p

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

Masa untuk mereka siapkan order tu tak terlalu lama, servis tiptop. Lepas makan macam biasa kerja orang perempuan mesti selfie! Bergambar lebih lama dari makan. haha. Dengan suasana hutan yang cantik tu buatkan gambar bertambah cantik dan nampak lain. Yela selalunya kita bergambar dekat bangunan je kan. Apalah salahnya menikmati kejadian Allah. 

kopi hutan, penang hill, bukit bendera, cafe kopi hutan, tempat menarik di penang, makan sedap di penang,

InshaAllah aku akan repeat lagi next time! Korang yang nak p boleh sangat-sangat. Yang sukakan nature silakan lah jejakkan kaki anda. hehe. btw korang boleh tengok video di youtube channel busyra  > First time datang Kopi Hutan

Thank you for reading! <3

Info Lanjut

Alamat: Summit road, Penang Hill, Penang, Malaysia 11500
Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am - 6.30 pm)
Rating: 4/5 

Post a Comment

7 Comments

  1. syoknya lepak2 sini dengan kawan sambil makan2 minum2.. spent masa together sambil borak2, snap photo. Kami ke Penang, tak sempat ke Bukit Bendera, g pun time study trip je.

    ReplyDelete
  2. Tempat tinggi..kanan kiri alam semulajadi..nikmati kopi.wow.Nikmat berganda.

    ReplyDelete
  3. Cantiknya view kat sini. Teringin nk ke penang tp tak taw la bila..

    ReplyDelete
  4. wah bestnya haha mell xp pun lagi tengok la nanti tahun depan kot nak p :P

    ReplyDelete
  5. Semua gambar cantik, pandai shoot

    ReplyDelete
  6. bestnyaaa dapat lepaking kat situ..dah lama tak ke Bkt Bendera sebab selalu check in semalam pastu terus ke Kedah...

    ReplyDelete