SOLEKAN NAMPAK MANIS DENGAN ALTHEA EXCLUSIVE MAKEUP

Wednesday, February 27, 2019

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

SOLEKAN NAMPAK MANIS DENGAN ALTHEA EXCLUSIVE MAKEUP | Website membeli belah online Althea semakin meningkat naik. Mereka telah pun mempunyai skincare brand sendiri sebelum ini dan kini Althea Exclusive Makeup pula baru saja dilancarkan.. Seriously busyra tersangat excited untuk cuba sendiri betapa bestnya barangan dari mereka! 

5 barang yang ada dalam kotak:

1. Althea Flawless Creamy Concealer (4 shades)
2. Althea Spotlight Eye Glitter (2 shades)
3. Althea X Bunga Cinta Lestari Eye Palette Sunrise & Moonrise (8 shades) 
4. Althea Watercolor Cream Tint (4 shades)
5. Althea Skin Relief Spot Film Gel (cover acne)

1. Althea Flawless Creamy Concealer

Honestly, busyra tak pernah cuba concealer yang creamy macam ni.. Teksturnya lembut bila di apply pada muka. Ia memberikan sentuhan kemasan wajah semi-matte. Mudah untuk sapu dan tak rasa heavy langsung, yang ada cuma rasa ringan. Muka pun look natural. Yehaaa!

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Even concealer ni sangat ringan tapi ia mampu menutupi cela parut, jerawat dan jeragat.. Busyra dah test pakai pada muka dari pagi sampailah tengahari, tak crack langsung. Muka still nampak soft gitu dengan concealer Althea.. Orang cakap gunalah concealer untuk asas makeup kan? Kulit muka akan nampak lebih flawless dan kulit tak nampak oily.
Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,
Althea hadirkan dengan 4 variasi warna iaitu #01 Vanilla, #02 Ginger, #03 Honey and #04 Mocha.  Ia depend mengikut tona kulit memasing. Tak perlu risau lagi dah kalau korang ni jenis kulit yang kurang cerah, maka pilihlah kod yang lebih gelap.. simple!

Harga : RM15

2. Althea Spotlight Eye Glitter

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Busyra tak pernah pakai eye glitter, for the first time busyra cuba untuk Althea! Korang tahu tak eye glitter boleh naikkan lagi seri muka yang  memberi kesan shining like shimmer. After pakai ni, boleh lah acah jadi artis korea.. hehe. 
Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,
Dengan formulasi NATURAL MOISTURIZING COMPLEX, ia mampu melembapkan kelopak mata dengan moisturizing gel matrix serta memberikan sentuhan kilauan, glow-glow gittew. Ia memang melekat dan sangat tahan lama.. Mempunyai dua pilihan warna iaitu #01Gold light dan #02 Pink Light.. kedua-duanya warna favorite busyra!

Harga : RM24

3. Eye Palette Sunrise & Moonrise Althea X BCL 

Dengan gabungan hebat Althea dan Bunga Cinta Lestari (BCL) artis terkenal Indonesia untuk menghasilkan Eye Palatte Sunrise & Mooonrise. Busyra suka sangat tengok packaging dia sangat eksklusif walaupun menggunakan elemen bunga! Terdapat 8 pigmented colour shade.. Semuanya binau mata tengok.. Cantik-cantik!

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Menariknya adalah ia mengandungi gabungan pembayang mata dari matte, shimmer dan glitter bagi menaikkan lagi seri wajah dan memberi effect blink-blink. Sesuai dengan nama Sunrise & Moonrise, ia boleh digunakan tidak kira untuk solekan siang mahupun malam.. 

Harga : RM140

4. Althea Watercolor Cream Tint

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Yang ini lah busyra tak sabar-sabar nak tunjuk dekat korang.. best sangat-sangat wehh Althea Watercolor Cream Tint ni!! Lepas apply di bibir terus rasa macam artis korea.. haha. Orang korea memang suka menggunakan liptint kerana effect nya lebih tahan lama berbanding lipstick.. Jika nak lebih nampak kekoreaan tu, hanya letak di bahagian dalam mulut saja.. Alaaa macam mana nak explain ni.. Boleh tengok look macam ni di youtube eh.. hehe..
Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,
Kelebihannya adalah ia dapat menghidratkan dan melembapkan bibir kerana mempunyai Hyaluronic Acid.. Manakala Squalene pula adalah untuk meningkatkan kelembutan bibir. Bauan manis Scent tint sedap sangat.. best!
Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Kesemua warna Cream Tint ni memang tergugat guys! Ia sangat pigmented dan memberi kesan pemakaian yang lebih lama. Bibir pun nampak glossy lembap-lembap.. Cantik! Tak kering lagi dah kulit bibir kita.. Diformulakan dari kandungan air dan minyak yang mengandungi larutan hidrat sebanyak 40%. Ia mudah menyerap dan melembapkan bibir.

Harga : RM20

5. Althea Skin Relief Spot Film Gel

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Finally jumpa juga spot gel yang sangat sesuai untuk makcik jerawat! hehe. Kandungannya adalah Tea Tree Oil, khususnya untuk merawat jerawat dengan cepat dan berkesan.. Centella dan Pine Leaf Extract pula untuk memudarkan kemerahan pada jerawat. Rasa segar bila pakai Althea Skin Relief Spot Film Gel ni.. Teksturnya seperti gel jernih yang mudah kering serta melindungi dan merawat jerawat.

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Harga : RM19
Link Pembelian : https://my.althea.kr/skin-relief-spot-film-gel

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Busyra boleh katakan makeup collection dari Althea ni memang superb best! semua ada cukup lengkap. 4.5/5 star! Yang penting makeup nampak natural, tak over.. 

Althea Exclusive Makeup, Althea Korea, Althea Makeup, Concealer, Eye Glitter, Eye Glitter, Eye Palette, Cream Tint, Skin Relief Spot Film Gel,

Korang yang dah tersuka dekat Althea Exclusive Makeup ni boleh ke website mereka tau! Beli online, buat payment then tunggu barang sampai kerumahhh!


Info Lanjut:

Website : https://my.althea.kr/
Facebook : www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : www.instagram.com/altheakorea

Read More

TUAH JATUH CINTA DENGAN ROYAL CANIN HAIR & SKIN

Friday, February 22, 2019

royal canin, royal canin hair & skin, makanan kucing premium terbaik,

TUAH JATUH CINTA DENGAN ROYAL CANIN HAIR & SKIN | Hai korang! Selain dari story tentang food & beauty, busyra juga akan share tentang life Tuah disini.. Satu-satunya kucing yang busyra ada. Banyak memori dengan Tuah yang busyra nak kongsikan. Sikit demi sikit, for now nak share mengenai makanan favorite Tuah!

Royal Canin makanan kedua yang busyra bagi selepas Whiskas.. Korang boleh baca di SINI. Busyra tak cakap yang Whiskas tak bagus tau. Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Produk makanan Royal Canin dibuat khusus untuk kucing kesayangan bagi diet yang seimbang dan kaya dengan kandungan protein serta dapat meningkatkan selera makan kucing.. Busyra adopt Tuah since dia umur 2-3 bulan.. Busyra assume je ni umur dia.. hehe. Lebih kurang lah kan. Masa tu Royal Canin (RC) Kitten pilihan busyra. Sebenarnya RC kitten ni sesuai untuk baby kucing yang umur lingkungan 1-12 bulan. Tapi busyra dah start bagi Tuah RC Hair & Skin time dia umur 8 bulan, sebabnya bulu dia selalu gugur.. Try and error lah orang cakap.

royal canin, royal canin hair & skin, makanan kucing premium terbaik,

Alasan lain kenapa busyra beralih pada RC Hair & Skin bila iouls dapat rasakan seksanya bila digigit dia!.. Seriously sakit! tajam betul gigi kucing eh.. haha.. Tuah sejenis kucing yang agak memilih. Walhalnya kite jumpa awak sebagai kucing jalanan je tau.. hehe. Tapi tak pela bela seekor kucing boleh lah nak bagi RC. Kalau datang 10 ekor, botak makk!

Busyra ada pengalaman beri makanan lain iaitu Equilibrio (EQ).. Sejenis makanan premium sama macam RC.. Kiranya EQ ni makanan ketiga yang busyra cuba walaupun Tuah dah suka RC masa tu.. Sesaja nak tukar kejap sebab terpengaruh baca status orang di Kelab Kucing (page facebook) cakap EQ kitten boleh buatkan kucing gemok montel.. Busyra beli yang repack punya yang 1kg. Guess what? Tuah cuma makan sekali dua macam tu saja, then tak sentuh langsung.. Terbukti yang tak semua kucing suka EQ.. haha. Menyesal beli! Tapi tak pela boleh bagi pada kucing lain yang datang kerumah nanti..

royal canin, royal canin hair & skin, makanan kucing premium terbaik,

Busyra tak kondem mana-mana produk makanan kucing tau. Kejap lagi ada pulak yang kena kecam. hehe. Sekadar berkongsi tentang Tuah. Lain-lain kucing, lainlah citarasanya.. Ada tu makanan yang biasa pun boleh kenyangkan kucing, tak kisah pun depend on kita nak beri pada dia..

Berbalik pada RC Hair & Skin, lepas busyra bagi dalam sebulan alhamdulillah bulu dia kurang sikit gugur.. sangat membantu. Berbanding sebelum makan RC banyak sangat gugur. Bila mandi tu lagi lah, kesian tengok asyik gugur ja.. Tuah pula kucing indoor habis satu rumah kalau biarkan macam ni.. 

royal canin, royal canin hair & skin, makanan kucing premium terbaik,
Nampak macam mencekik kan? hehehe. terkejut first time depan kamera. :D

*Entri ini bukan paid review**

Read More

LABEL STICKER IMAH'S KITCHEN 500 KEPING

Wednesday, February 13, 2019

label sticker, sticker makanan, sticker murah 5cm,

LABEL STICKER IMAH'S KITCHEN 500 KEPING | Lamanya busyra tak kongsi di blog berkaitan dengan printing. Alhamdulillah printing yang busyra jalankan selama ni masih menerima tempahan dari customer, cuma tak sempat nak update di sini.. Baru-baru ni, ada tempahan label sticker Imah's Kitchen 500 keping yang dah di pos ke Pulau Pinang..

label sticker, sticker makanan, sticker murah 5cm,

Majoriti customer yang order sticker dengan busyra akan pilih ukuran 5cm bulat.. Saiz ni adalah saiz standard untuk produk makanan ataupun mana-mana produk yang sesuai.. Busyra tak suggestkan dekat dorang yang baru mula berbisnes untuk ambil saiz yang besar-besar.. Cukuplah sekadar nampak dek mata pembeli sebagai permulaan menjual..

Customer : Imah
Jenis Perniagaan : Homemade Menu
Round | 500 pcs (Design + Printing + Cut Sticker)

label sticker, sticker makanan, sticker murah 5cm,

Untuk Sebarang Tempahan:

Facebook: Y.ra Printing
Whatsapp: https://www.wasap.my/60146729316

Read More

NESTLÉ SUPPORTS BRAILLE LITERACY | Contributes RM45,000 to Blind Community

Tuesday, February 12, 2019

Nestlé Malaysia, Malaysian Foundation for the Blind, Braille reading,

PETALING JAYA, February 7, 2019 – In line with Nestlé Malaysia’s purpose of enhancing quality of life and contributing to a healthier future, the company recently contributed RM45,000 worth of Braille reading materials to the Malaysian Foundation for the Blind (MFB). An equivalent to 1,000 books, these materials will aid 500 visually impaired and blind children.

Ms. Nirmalah Thurai, Executive Director of Group Corporate Affairs, Nestlé Malaysia said, “We are deeply committed to making a positive difference in the lives of those in need. As a company which supports an inclusive and diverse culture, we firmly believe that everyone should be given equal opportunities to read and write, including members of the blind community. 

Nestlé Malaysia, Malaysian Foundation for the Blind, Braille reading,

Being braille literate is a critical component in education as it opens up doors and greatly increases opportunities for the blind and visually impaired. We hope that this contribution will help to improve the literacy rates of the blind and visually impaired in Malaysia.”

According to En. Silatul Rahim Dahman, Chief Executive Officer and Co-Founder of MFB, “We would like to thank Nestlé Malaysia for their generous contribution and staunch support for the blind community over the years. This donation will certainly go a long way towards assisting members of our community, especially our young children. At MFB, we believe that education can break the cycle of discrimination and poverty, and these books will certainly give members of our community a chance at equality.”

Nestlé Malaysia, Malaysian Foundation for the Blind, Braille reading,

About Nestlé Malaysia

Nestlé is the world’s largest food and beverage manufacturer. Headquartered in Switzerland, Nestlé is present in 189 countries around the world, and our 328,000 employees are committed to Nestlé’s purpose of enhancing quality of life and contributing to a healthier future. Our performance is driven by our Nutrition, Health and Wellness strategy. Since 1912, we have been nourishing Malaysians through our quality brands and products, whilst maintaining our Halal excellence and integrity. This is in line with our promise of delivering GOOD FOOD, GOOD LIFE to all. To learn more about how we have been nourishing Malaysians for over a century, do visit www.nestle.com.my or our Facebook page at http://www.facebook.com/NestleMalaysia 

Read More

RESEPI SANGKAYA ALA BOAT NOODLE

Sunday, February 03, 2019

resepi sangkaya, sangkaya boat noodle, resepi roti stim sangkaya, daun pandan,

RESEPI SANGKAYA ALA BOAT NOODLE | Hai korang.. Harini busyra sempat buat Sangkaya Ala Boat Noodle!.. Rasanya tidaklah 100% sama, tapi sedap jugaklah! haha. Bahan-bahan yang digunakan pun mudah saja, tak susah pun nak cari. Resepi ni dihidangkan untuk 4-5 orang makan.. Buat sendiri puas hati kan? 

resepi sangkaya, sangkaya boat noodle, resepi roti stim sangkaya, daun pandan,

Bahan-bahan:

resepi sangkaya, sangkaya boat noodle, resepi roti stim sangkaya, daun pandan,

Cara-caranya:

1. Blend daun pandan dengan setengah cawan air. Tapis air pandan (ambil jusnya)
2. Campurkan semua bahan diatas dan kacau sampai semua bahan larut dan tak berketul.
3. Selepas itu masak atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga adunan pekat likat atau pekat, anggaran masa lebih kurang 20 minit.
4. Bila adunan dah likat, padam api dan tunggu sejuk sebelum hidang. Tuang sikit susu cair di atas permukaan Sangkaya untuk rasa lemak berkrim.
5. Untuk roti busyra guna roti benggali.. Kalau korang nak guna roti gardenia biasa pun boleh.. Potong kecil-kecil kemudian stim.. Serius sedap!

resepi sangkaya, sangkaya boat noodle, resepi roti stim sangkaya, daun pandan,

Selamat Mencuba!!

Read More