TIPS AGAR CILI PADI KEKAL SEGAR WALAUPUN SUDAH 3 MINGGU - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, August 19, 2017

TIPS AGAR CILI PADI KEKAL SEGAR WALAUPUN SUDAH 3 MINGGU

Hai semua

Kali ni busyra nak share dengan korang macam mana nak kekalkan cili padi even dah lama dalam peti sejuk.. memang cepat lembik cili padi tu kalau korang tak ikut tips ni.. busyra nak tanya, berapa lama cili padi yang korang beli tu tahan? seminggu? dua minggu? yang ada masa or selalu masak mybe tahan la cili padi korang..(cepat habis sebab selalu masak tak sempat nak lembik) hehe.. ini untuk sesiapa yang jenis beli dan simpan dalam peti sejuk buat stok, meh ikut tips ni.. 

sumber: facebook

1. Buang tangkai dari badan cili

2. Bersihkan cili padi dengan air bersih dan tapis

3. Masukkan dalam satu bekas dan alas dengan tisu tebal

4. Letak seulas bawang putih yang dah siap di kupas

5. Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk


Selepas 3 minggu ke atas masih tetap segar bugar uolsss! selamat mencuba!

6 comments:

  1. Tak pernah cuba pun tips yang macam ni. Nany jarang guna cili ni dalam masakan.Tapi sangat berguna kalau nak masak untuk open house ke, kenduri kendara ke kan? hehe...

    ReplyDelete
  2. Selalu buang tangkainya je...tapi yang letak bawang putih tu belum pernah cuba..tq Busyra..

    ReplyDelete
  3. y lain tu lalu buat tpi y letak bawang putih tu jak x tahu

    ReplyDelete
  4. tips ccl sebelum nak simpan dalam peti sejuk , basuh dan balut dengan kertas surat khabar

    ReplyDelete
  5. hahh buat mcm ni lagiii tahan lama tau

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved