SAIZ GAMBAR YANG IDEAL UNTUK BLOG & MEDIA SOCIAL - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Wednesday, January 24, 2018

SAIZ GAMBAR YANG IDEAL UNTUK BLOG & MEDIA SOCIAL

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

SAIZ GAMBAR YANG IDEAL UNTUK BLOG & MEDIA SOCIAL | Dalam penulisan blog ni sama macam kita study time sekolah dulu.. nak buat karangan kena pastikan dalam karangan tu ada gambar yang sesuai dan menarik.. nak tampal dalam buku, tak nak la kan gambar tu terlalu kecil dan terlalu besar.. kalau gunting gambar tak cantik, maka tak cantiklah buku kita tu.. terkeluar habis kertas dari buku..yes! begitu jugak lah untuk blog.. kita kena tau saiz gambar yang ideal untuk blog  & media social supaya nampak lebih cantik, tersusun dan ringan.. dalam entri ni, busyra lebih fokuskan untuk blog ye.

Sebelum ni dalam entri tutorial standardkan saiz gambar agar blog tidak berat busyra dah bagi step by step untuk resize gambar supaya nampak nice-nice je. tak besar dan tak kecil sangat.. tapi ada yang tak biasa guna photoshop untuk resize gambar.. okay, sebenarnya korang nak guna applikasi apa pun tak kisah, asalkan gambar boleh di edit mengikut saiz ideal.. Saiz gambar yang ideal adalah seperti di bawah.

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

600 x 900 pixel untuk lebar atau panjang depend pada kita sendiri.. Kalau nak lain sikit dalam 700 x 900 pixel.. Macam-macam effect yang akan jadi kalau saiz gambar kita terlampau besar.. paling ketara akan nampak serabut dimata pembaca dan confirm lah blog jadi berat, gambar loading.. sampaikan pembaca perlu tunggu dalam jangka masa yang lama untuk nak tengok gambar tu.. Bagi busyra lah kan, pembaca ni lebih tertarik untuk tengok gambar dari penulisan kita. Jadi gambar memang memainkan peranan penting tau dalam setiap entri.

Ada telefon yang bila snap pic, berat gambar hanya 800 x 1000 pixel saja. tapi ada sesetengah phone, berat gambar 4000 x 2000 pixel.. berat kan? selalunya yang guna dslr, pixel gambar memang  besar.  Jadi itulah motifnya kita kena fikir untuk kecilkan saiz gambar. 

Untuk saiz ideal bagi media sosial pulak, korang boleh refer gambar di bawah ye.. 

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

resizegambar, photoshop, blog, mediasocial, facebook,

Semoga entri ni bermanfaat untuk semua. :)

8 comments:

  1. Nice sharing busyra. Kita ni selalu bedal je saiz walhal saiz gambar ni banyak main peranan

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing. Biasanya time type entry blog, sy just guna medium size ja atau original photo punya hehe.

    ReplyDelete
  3. Good tips sisturr. Hehe. Boleh simpan buat rujukan :)

    ReplyDelete
  4. wah bagusnya info ni. thank busyra!

    ReplyDelete
  5. nti nk try guna size yg busyra bg ni.

    ReplyDelete
  6. tips yang bagus , kadang tue kalau gambar terlalu besar diupload dalam blog pun akan lambat juga jadinya

    ReplyDelete
  7. tq for sharing busyra.. gambar kat blog akak pn ada gak yg beso gedabak..nak try saiz busyra bagi ni..

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved