RESEPI KERANG REBUS AIR ASAM ALA THAI - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Monday, July 16, 2018

RESEPI KERANG REBUS AIR ASAM ALA THAI

resepi kerang rebus ala thai, kerang rebus air asam, ala thai, masakan, resepi, cara memasak, kerang rebus serai,

RESEPI KERANG REBUS AIR ASAM ALA THAI | Since viral kerang rebus air asam ala thai ni, apa kata kita cuba sendiri kan. Bahan-bahannya pun mudah dapat di kedai. Sememangnya kerang memang favorite busyra kalau cicah air asam ataupun sos. Siapa suka macam tu, kita geng sehati sejiwa seirama. hehe.. So jom! tengok resepinya.

Bahan untuk rebus:

resepi kerang rebus ala thai, kerang rebus air asam, ala thai, masakan, resepi, cara memasak, kerang rebus serai,

1. 1 kilo kerang 
2. 1 batang serai

Rebus kerang bersama serai dan selepas dah siap rebus, kopek sebelah kulit kerang. (pastikan basuh kerang sampai cuci kulitnya)

Bahan untuk air asam: 

resepi kerang rebus ala thai, kerang rebus air asam, ala thai, masakan, resepi, cara memasak, kerang rebus serai,

1. 5 biji cili padi merah dan 1 biji cili padi hijau -ditumbuk
2. 5 ulas bawang putih (jangan dibuang kulit) -ditumbuk
3. 1 sudu gula
4. 1 sudu sos plum
5. 3 sudu sos ikan
6. 1 biji limau nipis (ambil air perahannya)

Gaul kesemua bahan diatas sehingga gula larut.

Bahan lain:

resepi kerang rebus ala thai, kerang rebus air asam, ala thai, masakan, resepi, cara memasak, kerang rebus serai,

1. 2 biji tomato (dipotong dadu kecil)
2. 2 ulas bawang merah (dihiris)

Setelah semua bahan siap disediakan, bolehlah campur kesemuanya.. dan siappp! sedia untuk dihidang..

resepi kerang rebus ala thai, kerang rebus air asam, ala thai, masakan, resepi, cara memasak, kerang rebus serai,

SELAMAT MENCUBA!

12 comments:

  1. senang je tapi nak kena cari sos plum dulu

    ReplyDelete
  2. Huhu... Menggodanya resepi Busyra. Nanti boleh try. Nice sharing.

    ReplyDelete
  3. Macam senang dan nampak sedap dimakan begitu sahaja..

    ReplyDelete
  4. senang je nak buat tu tapi kena cari dulu sos plum & sos ikan tu dulu...tak pernah beli 2 sos ni kat rumah...

    ReplyDelete
  5. Wah..nmpk tempting sgt..x pernah jumpa resipi ni..boleh cuba ni

    ReplyDelete
  6. Terliur tgk gambar. Ni kalau tunjuk kat suami kak ana mesti dia request buat. Hehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya..fav kerang..menu ni ada la tgk kwn2 buat tp akak pn tk try lg

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaaa busyra. Kerang fav kak.hee

    ReplyDelete
  9. salam singgah terliur nampak kerang hihiih

    ReplyDelete
  10. Ya ALLAH, sedapnya haiii.. pasni nak try buat sendiri refer busyra punya resepi jela hehehe

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved