CARA BAYAR PTPTN SECARA ONLINE DENGAN MAYBANK2U - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, September 23, 2017

CARA BAYAR PTPTN SECARA ONLINE DENGAN MAYBANK2U

Hai semua..

Korang dah settle belum bayar PTPTN? haaa hambekk kauu masuk-masuk baca entri terus tanya soalan ni.. haha. Busyra sendiri pun belum habis settlekan PTPTN.. dah macam mak ayah ja sebab tiap-tiap bulan wajib bayar.. untuk pertama kali busyra start bayar adalah pada bulan 7 haritu.. hehe baru je. masuk ni dah 3 bulan.. Masa busyra ke kaunter PTPTN untuk kali pertama tu, sembang punya sembang last-last masuk topik "malas nak datang ke sini lagi untuk bulan seterusnya". lepas tu abang tu cakap tak perlu lagi datang ke sini bayar je pakai online.. mudah kan. So, busyra nak share dengan korang cara-caranya..

1. Buka laman web maybank2u (http://www.maybank2u.com.my/)


2. Log in dan masukkan username dan password


3. Pilih Bill Payment


4. Pilih Make a one -off payment


5. Pilih Education & Education Loans dan klik continue


6. Pilih PTPTN (Bayaran balik pinjaman pendidikan) dan klik continue


7. Isi maklumat yang tertera (Amount, Ic no, dan Telephone no)


8. Klik continue dan macam biasa 'Request for TAC' .. akan sampai ke no telefon yang didaftarkan oleh pihak bank

9. Masukkan TAC no

10. Klik confirm dan cetak resit untuk bukti pembayaran

Semoga bermanfaat

12 comments:

  1. Tahniah sebab Busyra dah mula bayar...sebenarnya mudah cuma terpulang pada diri masing-masing...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah,lama kelamaan selesai satu tanggung jawab kan Busyra.. semoga dipermudahkanNya.. Aamiin

    ReplyDelete
  3. mudah je nak bayar tinggal ada effort nak bayar je.. hehe.

    ReplyDelete
  4. Nice sharing busyra...bnyak kna bayaq ne

    ReplyDelete
  5. Bookmark dulu nanti buat cara ni pulak senang,hahaha. Akaun Maybank takda lagi.

    ReplyDelete
  6. Yup, sekarang mudah je nak bayar PTPTN kan. Berguna ni untuk mereka yang memerlukan.

    ReplyDelete
  7. Memang wajib bayar hutang pendidikan ni, kalau tak ctos ccris tak cantik

    ReplyDelete
  8. ohh boleh bayar terus guna IC je ye. Tq Share. Lagi senang nak byar

    ReplyDelete
  9. Senang lah nak bayar pt skrg kan...sediakan ajelH duitnya...hihi

    ReplyDelete
  10. Mudah je sebenarnya nak bayar kalau akaun bank tu ada duit kan...hhahaha

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved