BERJAYA TURUNKAN BOUNCE RATE JADI 15% - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Sunday, September 03, 2017

BERJAYA TURUNKAN BOUNCE RATE JADI 15%

Assalamualaikum semua.


Alhamdulillah.. akhirnyaa.. bounce rate dari 70% berjaya busyra turunkan menjadi 15%.. semestinya busyra happy.. blog pun macam study jugak tau, semakin banyak kita study, semakin banyak kita dapat ilmu dan hasil.. jadi blogger ni bagi busyra bukan semata-mata update entri pada setiap hari, then siapp.. takkk... banyak sebenarnya yang kita kena fikir dan gali.. senang cerita bila kita dah minat berblogging ni, setakat nak study itu dan ini memang rasa best dan tak stress pun!

Apa itu Bounce Rate (BR)? bagi yang sudah tau bagus Alhamdulillah.. bagi yang belum tau, busyra terangkan sedikit ye.. base on apa yang busyra tau.. BR ni semakin rendah semakin bagus.. BR yang baik adalah 30-10% .. BR terbaik adalah 10% kebawah.. tapi bak kata blogger2 otai, jangan sampai bawah 1%.. itu blog dah jadi lain.. maksudnya tak okay la kalau terlalu rendah.. cuba korang tengok BR busyra pada bulan julai.. teruk gilaa.. 70%.. huhu

Bounce Rate pada bulan Julai


Kenapa BR tinggi? salah satu sebabnya bila pengunjung selesai baca satu entri di blog kita, pengunjung terus tutup blog kita tanpa pergi ke entri-entri lain yang ada di blog kita.. jadi kita sebagai blogger kena tarik pengunjung untuk stay lagi lama di blog kita.. salah satunya, kita boleh letakkan link entri lain di dalam entri yang dorang sedang baca.. so kecenderungan untuk dorang klik entri seterusnya tu lebih tinggi kan? cuba dulu baru tau hasilnya.. InshaAllah.. okay, dekat bawah ni pulak adalah BR busyra pada bulan lepas iaitu bulan Ogos..

Bounce Rate pada bulan Ogos


Kenapa perlu BR yang rendah? sudah semestinya KUALITI.. kualiti sesebuah blog salah satunya adalah dilihat dari sudut BR.. bila BR rendah menandakan blog kita berinformasi dan menjadi rujukan readers.. lagi rendah lagi bagus.. secara tak langsung, blog kita sudah ada pembaca setia.. 

Bagaimana cara busyra berjaya turunkan BR? sudah semestinya kerana AFB group!.. sangat2 best join group tu.. dah ada dekat 80 blogger yang join.. korang belum lagi? cepat2 join, group yang bukan sembang kosong tapi group yang banyak bantu busyra dan blogger lain tingkatkan imej blog!.. macam mana nak join? korang boleh contact blogger mommy irra di facebook..

Terima kasih kepada pembaca blog busyratakiyudin.com

28 comments:

  1. Tahniah Busyra... betul tu... kita perlu tingkatkan ilmu blogger dari masa ke semasa.. kepuasan menjadi blogger kan... tahniah ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq en lan. kannn.. mmg puas rasa jadi blogger ni..

      Delete
  2. thanks busyra for sharing..saya baru setahun jagung dalam dunia blog ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 nadia.. tak pe, inshaAllah boleh. nnti belajar sikit2 ye..

      Delete
  3. wahh tahniah dik busyra..cuma macam mana nak check bounce rate tu ya..actually memang nak join group tu..tp xtau nak contact mana satu..if u dont mind..tag me dear in the group.tq dik
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq akakkk.. BR ni cek dekat google analytic kita kak. sign in dulu. kejap ye, busyra pm akak.

      Delete
  4. Mrs pip pun tengah renovate blog, hope lepas ni boleh tarik ramai visitor juga ...betullah kan, blog kena byk info yg best2 baru visitor nak stay lama lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay mrs pip.. kita sama2 try yg terbaik ye dlm blogging! kann.. kena ada info best2.. puas mikir ni. hehe

      Delete
  5. Ilmu baru...thanks for sharing dik!

    ReplyDelete
  6. betul tu busyra...banyak kena kaji kan blog ni...banyak ilmu yang kita kena belajar

    ReplyDelete
  7. padu! mungkin CONTENT makin padat kut

    ReplyDelete
  8. tahniah... bukan senang nak turunkan bounce rate..

    ReplyDelete
  9. Wah, congratulations. 15 tu just nice and thank you juga sebab bagi ilmu baharu. Baru tahu apa itu term bounce rate dalam dunia blogging. Keep it up, www.busyratakiyudin.com!

    ReplyDelete
  10. Tahniah dear. Kak ana masih tinggi lagi BR tu. Hehe

    ReplyDelete
  11. wahhh bagusnye.. akak punye blog pun susah sgt nk turun BR ni..

    ReplyDelete
  12. bestnya :D macam mana nak join hihihi

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved