RESEPI TOMYAM SEAFOOD SEDAP LETAK SUSU CAIR! - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Saturday, May 12, 2018

RESEPI TOMYAM SEAFOOD SEDAP LETAK SUSU CAIR!

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

RESEPI TOMYAM SEAFOOD SEDAP LETAK SUSU CAIR! | Hai, Masakan yang paling mudah dibuat tapi sedap semestinya tomyam. Tapi ada sesetengah tomyam yang agak cair dan tak menyengat. So, dalam entri kali ni busyra nak share dengan korang semua resepi tomyam seafood sedap letak susu cair! Itulah rahsia penyedap nya.. Jom teruskan membaca.

Bahan-bahan:

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

1. Sotong, Udang dan bebola
2. 5 helai daun limau purut
3. 3 batang serai (diketuk)
4. 3 sudu besar susu cair
5. Pes Tomyam (maepranom brand 3 sudu besar) + (Madam Pum brand 6- 7 sudu besar) rujuk gambar dibawah

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

6. Sayur-sayuran (Cili benggala, bunga kubis, lobak merah, kacang pes, tomato, cendawan, bunga jagung) aggaran boleh letak ikut citarasa korang.
7. 4 biji cili padi (diketuk)
8. Gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Masukkan air mengikut yang korang suka (nak kuah banyak letak banyak)

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,
(periuk hitam sikit wei, dah lama guna mcm ni la. hahaha)

2. Masukkan serai dan biar air mendidih
3. Masukkan 2 jenis brand pes tomyam tadi
4. Seterusnya masukkan udang, sotong dan bebola (korang boleh tambah seafood yang lain)

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

5. Bila dah agak masak seafood tu boleh masukkan daun limau purut
6. Masukkan pelbagai jenis sayur dan cili padi
7. Akhir sekali masukkan susu cair dan gula garam secukup rasa.

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

8. Siappp! boleh dihidang bersama nasi panas, telur dadar dan cili tumbuk (orang kedah kata cabai)

tomyam pedas, tomyam seafood, resepi tomyam seafood, susu cair, tomyam, resepi,

Selamat Mencuba!

3 comments:

  1. suka sangat tom yam kat amphawa..sedap..
    Janji Kita

    ReplyDelete
  2. taktau bila last masak tomyam sebab haritu masak adik cakap tomyam sha taksedap terus kecik hati hahaha nanti boleh try resepi ni pulak

    ReplyDelete
  3. Favorite ni. Oo ada satu bahan tu kak ana takde. No wonder tak umpph rasa dia.

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved