RESEPI BISKUT RAYA TART CADBURY GEBU - BUSYRA TAKIYUDIN

Latest

Monday, May 21, 2018

RESEPI BISKUT RAYA TART CADBURY GEBU

resepi tart cadbury, resepi tart, resepi mudah, resepi biskut raya, tart cadbury gebu,

RESEPI BISKUT RAYA TART CADBURY GEBU | Hai korang! Sekarang ni tengah viral biskut raya tart cadbury guna 3 bahan saja.. Serius senangnya. Busyra sendiri belum cuba tapi kalau ada masa terluang nak juga try nanti! Tapi kan, busyra kurang yakin sikit dengan resepi tu, hehe.. So, busyra cari resepi tart nenas yang sesuai untuk korang dan hanya gantikan intinya dengan cadbury.

Ada yang cakap tak cair ke cadbury tu bila bakar, entah lah mengikut apa yang busyra baca orang komen cakap memang tak cair. Moh ler kita tengok apa resepinya. Belum cuba belum tahu!

Bahan-bahan:

- 250 gm buttercup
- 300 gm tepung gandum
- 50 gm gula kaster
- 40 gm tepung jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Sedikit kuning telur + sedikit air  +  pewarna kuning - sapuan
- Cadbury (guna yang pek kecil-kecil tu)

resepi tart cadbury, resepi tart, resepi mudah, resepi biskut raya, tart cadbury gebu,
Biskut Raya Tart Cadbury Gebu
Cara-caranya:

1. Gaul semua bahan sehingga jadi doh.. 
2. Masukkan dalam acuan dan picit. Letakkan cadbury dan gulung.
3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C (api atas bawah) selama 25 minit. Suhu ikut pada jenis oven juga.

resepi tart cadbury, resepi tart, resepi mudah, resepi biskut raya, tart cadbury gebu,
Resepi Tart Cadbury Gebu

resepi tart cadbury, resepi tart, resepi mudah, resepi biskut raya, tart cadbury gebu,
Resepi Tart Cadbury Gebu

resepi tart cadbury, resepi tart, resepi mudah, resepi biskut raya, tart cadbury gebu,
Resepi Tart Cadbury Gebu

Bila dah siap bakar jangan terus masuk dalam bekas tau. Tunggu sejuk dulu baru simpan dalam bekas kedap udara. *coklat tak cair bila bakar*

Resepi kredit Azie Kitchen / gambar kredit fb Wan Nur Mahani & Zuraini Alias

12 comments:

  1. Alamak cadbury tak murah hoooo. Ni kalau buat raya ni tak semua tetamu boleh dihidang (pilih bulu kata orang) hehehe. Kejam🤣

    ReplyDelete
  2. dapppnyerrrrrr..terliur plak tgk..hahah..plan nak buat utk raya nih..tp setakat plan jer la..x tau jadik ke tak nak buatnyer..ekekee

    ReplyDelete
  3. kt opis ada opismate jual...1st time rasa tart cadbury

    ReplyDelete
  4. kaella dah la minat coklat. kena bookmark sebab resepi kena try ni hehe

    ReplyDelete
  5. Biskut ni tentu terlajak laris bila jamu tetamu macam Almond London..
    Sis teringin nak cuba juga Busyra tapi untuk makan sendiri, hehehe

    ReplyDelete
  6. risau buat tak sempat makan untuk raya ni dik..ehehhe

    ReplyDelete
  7. Sedapnya tart coklat ni..thank you, awak kongsi resepi boleh Fatina cuba nanti :D

    ReplyDelete

Copyright © 2012 Busyra Takiyudin All Right Reserved